Transició energètica

L’Ajuntament de Figueres ha presentat aquest dilluns el pla estratègic de transició energètica de la ciutat, un projecte que preveu ser la guia per generar actuacions destinades a avançar cap a una nova cultura energètica. Una transició amb objectius ecològics i sostenibles, però alhora, també, com un revulsiu econòmic i social. El pla té un lideratge de l’Ajuntament però amb la implicació de tots els actors i sectors.

L’execució del pla es contempla en el termini de 5 anys (2021-2025), amb una inversió de 40.550.000 euros en 48 programes específics.

Amb els fons europeus Next Generation s’obre una oportunitat única per reactivar l’economia i socialment. L’objectiu és fer una ciutat més neta, més sostenible, més justa i més propera.

Els objectius principals del Pla són liderar l’ús de les energies verdes, abaratir l’energia i acabar amb la pobresa energètica, diversificar l’economia amb nous sectors estratègics i enfortir els sectors econòmics de la ciutat.

Pel que fa a la transformació energètica, l’aposta és bàsicament per l’energia fotovoltaica, amb l’objectiu de cobrir el 10% del terme municipal per abastir tota la ciutat. Alhora, s’aposta per una xarxa elèctrica intel·ligent (Smart Grid), els parc solars i comunitats d’ús compartit per acostar la producció al territori (Km 0), la creació d’una empresa elèctrica municipal així com la creació d’un nou sector d’energia verda a Figueres, com a centre productiu i formatiu.

La transformació energètica va lligada amb la transformació econòmica i social, amb la creació i desenvolupament de nous sectors que se’n poden beneficiar, com ara el sanitari i l’agroalimentari, la transformació dels sectors preeminents existents (comercial, turístic i de serveis), la millora de la competitivitat empresarial i la reducció de costos amb auditories i mesures concretes, la priorització dels polígons com a actors principals dins la transició (Grenn PAEs). Alhora també es preveu aprofitar la transició per eradicar la pobresa energètica a la ciutat.

Les principals línies estratègiques del Pla són:

Ciutadania:
-Plaques solars d’autoconsum en edificis particulars
-10 Comunitats d’Ús compartit per generar energia verda i barata als barris de Figueres.
-Cicles formatius per crear nous llocs de feina: instal·lacions elèctriques, eficiència energètica i energies renovables.

Polígons i empreses:
-Compra conjunta d’energia per aconseguir preus més baixos i reduir costos.
-Parcs solars per produir energia als polígons d’activitat econòmica
-Instal·lació de 5G per millorar la competitivitat

Transport:
-50 punts de recàrrega de vehicles elèctrics
-Transport públic sostenible per connectar l’Àrea Urbana de Figueres
-Distribució coordinada de mercaderies amb vehicles elèctrics

Comerç i Serveis:
– Millora d’aïllaments i il·luminacions per reduir costos energètics de comerços i PIME’s

Segons l’alcaldessa Agnès Lladó “Hem de saber aprofitar els fons NextGeneration de la UE per transformar la ciutat i el Pla estratègic ens dona les eines per fer-ho juntament amb els actors econòmics i socials de la ciutat”

 255 visualitzacions totals,  1 vistes d’avui