Es tracta d’una ruta patrimonial pel cementiri de Figueres que presenta 24 punts de veu, recorrent la història de la ciutat a través de la documentació de 22 panteons.
L’Ajuntament de Figueres ha presentat una ruta patrimonial pel cementiri de Figueres. Aquesta presenta 24 punts de veu, recorrent la història de la ciutat a través de la documentació de 22 panteons. La tria s’ha fet des d’un punt de vista patrimonial, les més rellevants arquitectònicament i escultòricament i també a partir d’una sèrie de personatges i fets històrics de la ciutat. Cronològicament aplega des de finals del segle XIX fins la finalització de la Guerra Civil.
El fil conductor d’aquesta ruta són les mateixes obres patrimonials més destacades, i els personatges de la ciutat que van fer l’encàrrec dels seus panteons a arquitectes i escultors més importants del moment. Així hi són presents en aquesta ruta des del primer germà del pintor Salvador Dalí, passant pel benefactor Màxim Galí Nouvilas, el president de la Cambra Agrícola de l’Empordà i defensor dels drets dels terratinents Eusebi de Puig Rich, els pastors protestants López Rodríguez Murray el catedràtic de física Joan Maria Bofill, el comerciant, banquer i polític català Tomàs Roger Larrosa, o bé el General Reginald Miles, assassinat a l’Hotel París el 1943.
També hi són presents la baronessa de Rodas Mercedes de Puig i la promotora i avançada en el seu temps Adela Melis. Entre els arquitectes hi destaquen els sapel·lis de Rafael Puig i Puig, Leandre Albareda, Agustí Font Carreras, Agustí Domingo Carreras, Josep Azemar, Ricard Giralt Casadessús, Pelayo Martínez, Emili Blanch. Entre els escultors destaquen les obres de Josep Llimona, Venanci Vallmitjana, Frederic Marès, Llorenç Cairó, Manuel Fuxà o la nissaga Novoa.
En l’itinerari, quan s’ha localitzat, s’ha adjuntat el projecte d’aquests panteons que es conserven a l’Arxiu Municipal de Figueres.
La ruta ha estat impulsada des de Turisme de l’Ajuntament de Figueres i la documentació i textos han anat a càrrec de la historiadora de l’art i Doctora en Humanitats Mariona Seguranyes.
La ruta patrimonial estarà disponible per fer de manera autoguiada (en 4 idiomes, en horari d’obertura del recinte) a partir del QR que consta a la cartel·la situada a la porta vella del cementiri de Figueres, punt en què s’inicia l’itinerari. A la mateixa audioguia digital hi ha disponibles els textos locutats, per a les persones amb diversitat funcional auditiva. Cada punt de l’itinerari està geolocalitzat en un mapa també disponible a la mateixa audioguia digital.
Hi haurà dues visites guiades excepcionals per presentar aquesta ruta, dissabte 30 d’octubre, a les 10h i a les 11:45h. Reserva prèvia obligatòria a l’Oficina de Turisme: turisme@figueres.org i 972503155.