Jaume Arnall

L’alcalde del Far d’Empordà demana una variant i una escola nova pel seu poble. Un municipi que ha crescut de forma sostenible i que, després d’estrenar una depuradora, construeix dos pàrquings al centre urbà i segueix amb les obres de millora dels carrers del nucli antic.

Quin és el secret per estar tant de temps al capdavant de l’alcaldia?

No ho sé. Segurament no n’hi ha cap, però potser el més important per estar anys en un lloc és escoltar la gent que tens al teu voltant. Escoltar els regidors i també la resta de la vila. Segur que així no t’equivoques tant. Aquest pot ser el secret.

I quina és la fórmula per no acabar cansat de ser alcalde després de 20 anys?

Amb 50 anys no ens podem permetre estar cansats, jo no he estat mai cansat. M’agrada fer coses per intentar solucionar els problemes a la gent. Quan t’agrada una cosa, no et cansa, encara que això no vol dir que ho faci tot bé. Jo també m’equivoco de vegades, com tothom.

Cinc mandats donen per a molt. Quin balanç fas d’aquests vint anys a l’alcaldia i de les millores que s’han aconseguit pel poble?

Hi ha diverses actuacions, algunes acabades i altres no, que val la pena destacar. Aquest any, per exemple, ens ha alegrat aconseguir que el Far, un poble de 500 habitants, tingui una depuradora. També els treballs per arreglar el nucli antic. Tot i que encara no estan acabats, crec que ho aconseguirem aquest any.

Hem anat evolucionant a poc a poc i hem canviat coses. Hem crescut d’una forma sostenible, amb seny, i no com altres pobles, que amb el boom de la construcció es van convertir en pobles dormitori. Nosaltres volem un poble que sigui viu. Per això intentem millorar el nostre entorn sense créixer desmesuradament. Busquem l’equilibri, perquè els veïns puguin viure bé i tranquil·lament.

I en quins projectes està treballant en l’actualitat l’Ajuntament?

Els projectes que hem pogut incloure en el pla d’obres de la Generalitat són la construcció de dos pàrquings al centre de la vila, que està molt necessitat de places, i també tenir arreglat el carrer de la Font per tancar el cercle de les millores en el nucli antic. Crec que aquesta obra la podrem fer l’any vinent.

La pandèmia de la Covid us ha obligat a canviar moltes coses?

Les festes s’han ressentit i hem hagut de tancar el casal d’avis. A més, a l’Ajuntament estem treballant amb teletreball, pel que hem perdut el contacte directe amb la gent, que en els pobles petits ens reforça per poder prestar una millor atenció, encara que nosaltres intentem seguir donant el millor servei.

Una de les grans apostes que sembla que no acaba d’arrencar és el Logis Empordà. En quin punt està ara?

Ara estan urbanitzant els sectors que faltaven, el dos, tres i quatre, i la Generalitat dóna a entendre que tenen contacte amb algunes empreses perquè s’estableixin allà. Els terrenys són propietat de Cimalsa, una empresa pública de la Generalitat, però a nosaltres ens repercuteix pels impostos, permisos d’obres i pels llocs de treball que es puguin crear.

Segons sembla, una de les necessitats del poble és la construcció d’una variant.

El nostre municipi té cinc entrades i sortides, i tenim un gran flux de cotxes que passa pel centre de la vila però no paren aquí i es dirigeixen als polígons industrials de la zona o a altres localitats. Hem tingut contactes amb la Diputació perquè es construeixi una variant i estan oberts, però la situació econòmica de les arques públiques és la que és. La tramitació és llarga, però espero que a mitjà termini, en tres o quatre anys, ho aconseguim.


I també demana que es faci una escola nova. Hi ha alguna novetat?

Fa molt de temps que demanem una escola nova. La Generalitat ens va escoltar al principi, però amb la crisi ha deixat abandonades a moltes escoles. Hi ha diners per a algunes coses i per altres no. Crec que la Generalitat hauria de ser coherent amb les necessitats dels pobles, perquè sembla que si no estàs tot el dia a sobre, no et fan cas. Tenim 100 nens en una escola que és per a 40 o 50 alumnes. Per això hem hagut d’habilitar dependències municipals per a donar-los més espai. Crec que la Generalitat ha perdut el nord i ja no escolta tant als municipis. Ha de prioritzar si vol escoles, o vies verdes i ambaixades.