El nou alcalde Roses hi aboca passió i il·lusió per tirar endavant el seu projecte en aquest segon any marcat per la incertesa de la covid. Entre els molts temes que té damunt la taula li preguntem (abans que esclatés l’incendi de Llançà i El Port de la Selva) per les festes de l’estiu, el tancament parcial del parc del Cap de Creus i el parc eòlic que es vol construir davant el Golf de Roses.

Alcalde, com prova aquest primer mes al capdavant de l’Ajuntament? Va tot com s’ho esperava?

Han estat uns dies intensos i amb jornades maratonianes, però si per alguna cosa s’han caracteritzat, ha estat per la il·lusió de començar un nou projecte que apassiona.

Una de les primeres mesures que s’ha impulsat des de l’Ajuntament és el tancament parcial del Cap de Creus als cotxes. És pel col·lapse que va haver-hi l’estiu passat?

La necessitat de regular l’accés al parc fa anys que es veia venir que un dia o altre seria inevitable, és la línia cap a on avancen els espais naturals de tota Europa. Certament, els problemes de l’any passat varen ser el detonant que ens va fer entendre que no podíem esperar més.

Alguna vegada ha dit que una de les seves preocupacions era que hi pogués haver un incendi o una emergència sanitària amb aquesta sobresaturació de vehicles al parc.

La saturació de vehicles té un vessant de degradació del territori que no podem perdre de vista, però és evident que el més urgent era les gravíssimes conseqüències que aquella situació podia provocar per la seguretat de les persones.

Però sembla que aquesta és una mesura de mínims i que l’Ajuntament té previst pla estructural que solucioni el problema a llarg termini. En què consistirà?

L’Ajuntament ha preparat un projecte que preveu intervenir integralment en el parc: adequar aparcaments, control automàtic de l’entrada, servei de transport col·lectiu… Suposarà una transformació important de l’espai. Això, però, no és barat ni ràpid, per aquest any era impossible. Per això hem començat a una primera «fase 0», que consisteix en la regulació horària.

Parlant de la protecció de l’entorn natural, que hi pensa del parc eòlic que es vol promoure al Golf de Roses?

És evident que és un tema que ens preocupa, sobretot per l’impacte que pot tenir en sectors econòmics importants per casa nostra, com és el del turisme o el de la pesca. Caldrà estar a sobre de tot el procés i estudiar també en profunditat el projecte tècnic que, previsiblement, es presentarà aquest estiu.

Però aquest parc eòlic es ven com un gran pas en la consecució d’un nou model energètic sostenible important per Catalunya.

Més enllà de l’afectació a sectors locals que he comentat abans, també ens preocupa justament el model energètic que implantarem com a país mentre fem aquesta transició a les energies renovables. No podem reproduir el mateix model oligopolístic d’energia que hem viscut amb les energies fòssils. Hem d’evitar que siguin les grans multinacionals les que controlen tot el mercat i bloquegen l’accés de petits productors o de l’autoconsum.

Pel que fa a la distribució territorial, crec que hem d’evitar de totes totes que això es converteixi en un enfrontament entre comarques, això seria la via més ràpida a acabar tenint el model que no volem: desordenat, anàrquic i controlat per les grans empreses. Hem de treballar amb consciència que cal solidaritat interterritorial i fer causa comuna per allò que realment interessa a tot el país: que les renovables s’implantin i s’implantin bé, pensant en els interessos de la societat i no de l’oligopoli.

I la pregunta obligada davant la quinta onada de la covid. Hi haurà afectació a les festes i els festivals programats per aquest estiu?

Estem constantment pendents de les noves mesures que aprovi el Procicat, ens anirem adaptant a cada situació segons aparegui.

 553 visualitzacions totals,  1 vistes d’avui