Jordi Masquef

El líder de JuntsxFigueres carrega contra el polèmic augment tributari del Govern municipal just quan “ens trobem davant la crisi més greu que tots nosaltres hem viscut”. Masquef critica “la hipocresia” de l’alcaldessa Agnès Lladó (ERC) i del vicealcalde Pere Casellas (PSC) per haver demanat una reducció d’impostos quan eren a l’oposició i fer tot el contrari quan manen al consistori.

Aquest passat dilluns, en el ple municipal s’ha consumat el primer pas per la pujada d’impostos i taxes que s’aplicaran a partir d’1 de gener del 2021. Tot i això, des de JuntsxFigueres continuarem lluitant per què aquesta pujada, finalment no es dugui a terme, sobretot pel context i la greu situació que ens toca viure. Coincidirem tots en què ens trobem davant la crisi més greu que tots nosaltres haurem viscut al llarg de les nostres vides: hi ha gent que paga com pot la seva hipoteca i que ho passa realment malament per arribar a final de mes. Hi ha comerciants i autònoms que s’estan debatent entre abaixar o no la persiana definitivament.

Estem vivint situacions dramàtiques. I com a mesura de reactivació, el Govern municipal decideix “premiar-los” apujant els impostos i taxes un 6,5%. Ells ho venen com una simple “actualització”, ja que els impostos estaven congelats des de 2015. I jo els hi dic: no veuen que l’anterior Govern els va congelar i no els havia apujat des de 2015, precisament per no castigar encara més a les economies familiars i empresarials? No veuen que amb la que està caient ara no toca apujar impostos? No veuen que penalitzant a la gent és inviable cap mena de recuperació econòmica? No veuen que si volen reactivar el comerç, el que no poden fer és reduir les bonificacions i els incentius a l’obertura de nous establiments? No veuen que si volen uns edificis més bonics, no poden ara reduir bonificacions per arreglar façanes? És que fins i tot han tocat els impostos als morts en la concessió de drets funeraris, que també s’ha vist incrementat un 6,5%!

Però més enllà dels números, el que és censurable és la hipocresia i la falta a la veritat d’alguns. Per què llançar promeses és molt fàcil i generar expectatives encara més, però les promeses s’han de complir! A raó d’això, voldria recordar que el Sr. Amiel, des de Canviem Figueres, ara no fa ni un any i mig, prometia entre altres coses controlar la despesa, rebaixar l’IBI i reduir el sou dels regidors. Res de res. Ara només li falta “complir” amb la seva quarta promesa: aconseguir la titularitat del Castell de Sant Ferran!

Pel mateix camí va el Sr. Casellas, un ‘veterà’ de la política amb gairebé 20 anys al càrrec. Ell, el 2018, va forçar un ple extraordinari on demanava la reducció de l’IBI un 5% o un descompte per aquells qui paguessin l’IBI de cop. Com el gran mag Juan Tamariz, ara li hauríem de preguntar allò de: ¿Dónde está el as? Tampoc es queden enrere la gent de Guanyem Figueres, que durant tants anys van demanar unes ordenances progressives.

Ara que manen, pujada per a tothom! Però el premi gros és per l’alcaldessa: cal recordar que ella mateixa, l’any 2017, demanava una rebaixa d’un 5% de l’IBI o una rebaixa del 50% de l’IBI pels menors de 30 anys, mesures que, un cop al Govern, no ha complert. I ara fa un any, es congratulava de què Figueres era de les poques ciutats importants de la demarcació que no augmentava els impostos, “conscients de la situació socioeconòmica” dels ciutadans. I jo em pregunto: Ara la situació socioeconòmica dels ciutadans ha canviat? Oi, i tant que ha canviat, a molt pitjor!

Els polítics hauríem de veure que, per declaracions com aquestes, cada cop som menys creïbles. En la vida s’ha de ser coherent i responsable, i ara el que toca és reactivar el consum, el comerç, l’activitat econòmica i empresarial. Ara el que toca és reactivar Figueres, i no pas castigar-la amb més impostos.