Josep Maria Verges

Els marxants del mercat de la roba de Figueres estan en peu de guerra amb l’equip municipal pel canvi d’ubicació, del Passeig Nou al recinte firal. El president de l’Associació de Marxants de les comarques gironines diu que les vendes han caigut un 70% i denuncia que la regidora no es digna ni a reunir-se amb ells. Ja han fet un parell de marxes lentes i adverteixen de properes mobilitzacions per fer-se escoltar.

Els marxants del mercat de la roba de Figueres se senten enganyats per l’Ajuntament? Per què?

Fa molts anys que l’ajuntament intentava treure el mercat de la roba del Passeig Nou i aprofitant la crisi de la pandèmia ens han desplaçat al recinte firal de Figueres. El resultat ha estat que de 140 o 150 parades hem passat a 70 o 90 parades com màxim, perquè els marxants han perdut la confiança en la venda pel fet que la gent ja no ve. Hem perdut pràcticament tota la clientela bona. Ara ja no som un reclam per dinamitzar el comerç de Figueres. Ara som en mig d’un polígon industrial, als afores de la ciutat, en un espai desèrtic. Per molts autocars que posin, la gent ja no ve.

Quins són els problemes de la ubicació actual, al recinte firal, i quina és la diferència respecte a la ubicació anterior, en el passeig Nou?

Som a gairebé dos quilòmetres del centre de Figueres. Estem desubicats i mal repartits. Ens han portat aquí de forma provisional, però està clar que això ja no és així. Han desautoritzat a les associacions i patronals que ens representen, perquè tots aquests canvis els han pactat quatre amics que es defineixen com a comitè d’experts, metre que a nosaltres, els representants dels marxants, no ens reben. Tenim un contenciós amb l’ajuntament per tornar al centre de Figueres i per poder establir jurisprudència i que no ens tornin a canviar les regles del joc de forma arbitrària.

Diuen que les famílies de marxants s’estan arruïnant. Quina ha estat la davallada de vendes?

Nosaltres estimem que les vendes han caigut més d’un 70% de forma sostinguda i no només per la pandèmia. Ara mateix no arribem al 70% de l’aforament que teníem abans del trasllat. No tenim gent. Els marxants que vénen al mercat ara no treuen ni el mínim per cobrir les despeses. Jo sé de parades que al Passeig Nou podien fer a l’estiu una mitjana de vendes d’entre 1.000 i 1.500 euros i ara només facturen uns 300.

Que els hi diuen els responsables municipals?

No ens reben, perquè sembla que la regidora de Comerç i Mercats, Ester Marcos, està enfadada amb nosaltres per haver-li interposat un contenciós administratiu, o almenys aquesta és l’excusa, perquè tampoc ens ho han dit clar. Al juliol els hi vaig enviar una carta i ni tan sols s’han dignat a donar-me una resposta. L’argument oficial és el problema de la pandèmia, però s’està veient que no hi ha limitacions a cap lloc, i només ens collen a nosaltres. Sembla que la història sigui matar al comerç i als marxants.

Un altre problema que tenim és que les nostres xifres d’aforament no coincideixen mai amb les de l’ajuntament, que sembla que les infli constantment i només ells tenen el control de com es conten les persones i els visitants que venen al mercat.

Quina seria la solució al problema, a parer seu?

Hi ha parades que ja no tornaran mai més al mercat de la roba perquè la pandèmia ha sacrificat un 30% de les parades i aquestes han desaparegut per sempre. Ara és qüestió de fer una llista i reorganitzar el mercat del Passeig Nou i la riera per distribuir-lo millor. Amb 30 o 40 parades menys, el mercat serà més curt i es podrà regular millor.

Els marxants han engegat una campanya de protesta. En què consisteix i fins quan durarà?

Si, efectivament. Un 90% dels marxants no es volen quedar al recinte firal i volen tornar al Passeig Nou. Hem fet un parell de marxes lentes amb vehicles els dijous perquè la gent estava molt cremada. Era una petita mobilització per veure com respirava l’ajuntament. La protesta forta vindrà ara, dintre d’uns dies. Preparem una moguda forta perquè l’ajuntament no respon.

 1,940 visualitzacions totals,  1 vistes d’avui