El grup municipal s’ha oposat a aprovar un reglament que acota el protagonisme històric de les associacions de veïns a la ciutat
En el darrer ple municipal el govern de la ciutat va aprovar el reglament que servirà per impulsar els Consells Territorials de Figueres, el nou òrgan de participació que, a criteri del grup de Junts per Figueres “posa burocràcia a la participació ciutadana i acota el protagonisme històric que han tingut les associacions de veïns a casa nostra”, en paraules del portaveu del grup, Jordi Masquef.
En el ple, el regidor Josep M. Bernils, que ha estat la persona que des de Junts per Figueres ha seguit de prop aquest tema va recordar que “fa més d’un any i mig que roda pels viaranys de l’administració municipal la creació dels Consells Territorials de Figueres i la seva reglamentació. Va començar sense un debat previ entre els grups municipals i acabarà avui sense haver generat el consens polític necessari per aprovar-se per unanimitat”.
Per a Bernils, “els Consells Territorials tal i com apareixen regulats en aquest reglament impliquen una burocratització de la participació, una segmentació arbitrària de la ciutat en districtes que, en alguns casos i des de la nostra òptica, grinyolen i molt. Ens han dit que miraran de modificar-ho més endavant, però la divisió es manté. No costava tant canviar-la. Recordem que hi ha districtes que arriben al gairebé 20% de la població i altres no superen ni el 5%”.
Va afegir que “aquesta burocratització implica destinar funcionaris a organitzar totes i cadascuna de les sessions (vuit consells territorials a un mínim de dues reunions anuals), deixa de banda els pressupostos participatius, anul·la o –encara pitjor- duplica les funcions dels Consell Municipal de Vilatenim i comporta una presència que en alguns cas podria ser majoritària entre regidors (tot i que no tinguin dret a vot) i persones designades pel govern municipal (quatre en total, per cada consell)”.
Per la seva banda, Jordi Masquef ha declarat que “allò que suposa l’aplicació d’aquest reglament en la seva integritat és la de minimitzar, fins a quedar a un paper residual, el paper que des del nostre punts han tingut, tenen i hauria de tenir les associacions de veïns de cada barri. La ciutat de Figueres té una llarga història d’associacionisme veïnal. Doncs bé, les associacions de veïns, que per nosaltres són l’enllaç permanent des de l’Ajuntament amb els barris, ara passen a tenir un paper molt diluït. Fins i tot en el primer esborrany, el govern només en deixava participar a una de sola a cada districte. Finalment, seran tres”.
Masquef i Bernils han avançat que “si d’aquí menys d’un any el nostre grup entra a governar aquest ajuntament o a forma part d’una altra majoria, anunciem que canviarem el model. Les associacions de veïns, per a Junts per Figueres, són els interlocutors del barris, no són els dirigents d’un regne de Taifes com vàrem sentir a dir d’algun membre del govern a la sessió de participació ciutadana”.