Jan_Millastre

Jan Millastre, coordinador general de la mostra que se celebra el 19 de setembre, explica que es faran xarrades, concerts i altres activitats per amenitzar la tradicional trobada amb els formatgers i productors alimentaris catalans. Aquest any s’ha editat un llibre commemoratiu amb els 24 cartells de la fira creats pel dissenyador Àlex Gifreu.

Aquest any se celebra la 25 edició de la fira, quants productors artesanals hi podem trobar si visitem Lladó el pròxim 19 de setembre?

Aquest any podrem trobar 20 formatgers artesans de Catalunya de gran qualitat i amb una gran varietat de formatges. També hi haurà sis artesans alimentaris d’embotits, pa, mel, bunyols, així com la cervesa artesanal la Rufa de l’Empordà. Sempre busquem qualitat i que el producte sigui de l’artesà que ho ven.

També s’oferiran actes culturals.

Si, entre ells les dues xarrades de l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA), que ens parlaran de l’evolució del formatge artesà a Catalunya i que serà en format col·loqui, i un altre sobre les diferents fires i mostres del formatge artesà que es fan a Catalunya i de les seves característiques.

També es farà una xarrada i presentació del projecte de la Rufa i de com maridar les cerveses amb el formatge artesà, que és tot un món.

Hi haurà actuacions i concerts?

Sí, paral·lelament hi haurà actuacions. Com el concert-vermut del migdia, amb el grup Fun Blues, que fan versions de blues molt animades. Encara que són un duet, un dels components toca molts instruments i sembla que siguin una orquestra.

També dediquem aquesta 25ª edició als grups locals per mostrar als visitants nostra capacitat musical amb la Coral de Lladó, que oferirà un petit concert amb versions de diferents gèneres musicals d’arreu del món. Tancarem la fira amb una actuació del grup local Könunpar.

També teniu un llibre commemoratiu.

Aquest any trèiem el llibre dels 25 anys, en el qual es recullen els 24 cartells que el dissenyador Àlex Gifreu ha creat per la fira, amb el seu estil tan característic. És un tipus de cartell que no té cap intenció de ferir a ningú. Tot al contrari, és una mena de record i homenatge perquè la gent en parli i hi hagi una bona difusió. El resum del llibre és la comparativa amb els nostres cartells i els originals de les marques. És una mena de dedicatòria al gran treball publicitari que han fet aquestes marques.

D’on li ve a Lladó aquesta tradició pel formatge artesanal?

Fa 25 anys, a molts pobles de Catalunya es va posar de moda fer fires, com abans passava amb les festes majors. A l’Empordà hi havia de tota mena, embotits, mel, oli, cireres, bunyols… A Lladó no teníem una gran tradició formatgera, però sí que hi havia un parell de productors locals, d’aquells que estan perduts a la muntanya, que portaven el mató a les botigues del poble. Així se’ns va ocórrer la idea. No va ser tant promocionar els productes del poble com promocionar el món del formatge artesanal, i vàrem començar a buscar als principals productors de Catalunya. Així va començar tot.

Portes molts anys vinculat a la fira, que canviat en aquest temps?

Ens hem anat adaptant a l’evolució de la societat, però la base és la mateixa: buscar productes de qualitat de bons productors. De vegades se’ns complicava, perquè venia gent que eren revenedors, que no feien ells el producte, i vam haver de fer neteja.

La fira també ha anat esdevenint en una festa. I això és el que nosaltres volem, que la gent del poble la gaudeixi i s’hi senti identificat. Que el visitant pugui trobar productes de qualitat, i que la mostra estigui voltada de diferents activitats, amb concerts, xarrades i espectacles pels més menuts.

Les restriccions per la covid han obligat a establir algunes mesures de seguretat, com la limitació de l’aforament.

La fira es farà als llocs de sempre, a la plaça del poble i al nucli antic, però tindrem els espais amb tanques i hi haurà un control d’aforament per comptadors d’entrada i sortida. Hem reduït l’espai de parades perquè el recinte sigui més ampli pel públic. També serà obligatori portar mascareta i facilitarem la higiene de mans. A la plaça hi haurà un escenari amb poques cadires, i allà es faran totes les activitats, que seran visibles des de tota la plaça. Per això no és necessari fer reserva prèvia. El bar i els dos restaurant del poble quedaran fora del recinte de la fira.

Amb aquestes obligades restriccions, hi ha hagut productors que no han pogut participar en la fira?

Sí, malauradament. I hem d’agrair la comprensió i el fet de saber estar de tots els formatges artesans i dels artesans alimentaris que aquest any s’han hagut de quedar fora per les restriccions de la covid. Hem hagut de fer una selecció i la gent que s’ha quedat fora ho ha entès. Agraeixo molt la seva comprensió i tinc moltes ganes de poder convidar-los l’any vinent.

Aquest any també s’ha hagut de suspendre el Tiquet de Degustació.

Vam decidir anul·lar-lo per les mesures de seguretat. No tenien gaire clar si les normes que dicta el Procicat ens deixarien que es fes amb prou garanties. Aquesta és la nostra principal font d’ingressos anual, però aquest any ens haurem d’estrènyer el cinturó. El nostre objectiu no és tenir beneficis, sinó cobrir despeses. Tenim algunes subvencions i també esperem obtenir ingressos amb la venda de samarretes, davantals de la fira i el llibre dels 25 anys. Animo a tot el que pugui a comprar-los i així donar-nos un cop de mà.

Però el que si es manté és la recomanació de deixar el cotxe a les dues grans àrees d’aparcament situades a les entrades del poble.

L’àrea d’aparcament més gran i la més propera al lloc on es fa la fira és la de l’entrada per Cabanelles. És una zona d’aparcament a la qual també es pot accedir per la variant si ven des de Navata.

 1,613 visualitzacions totals,  30 vistes d’avui