Biblio_Figueres_

Els actes commemoratius es van iniciar el 2 de juliol, la data de l’efemèride, amb una celebració institucional i festiva.

El 2 de juliol de 1922, es va inaugurar a Figueres la Biblioteca Popular, una de les vuit biblioteques fundades per la Mancomunitat de Catalunya. Cent anys després, el mateix dia, se’n va commemorar el centenari (fins i tot amb un simbòlic pastís d’aniversari). Un espai que representa la democratització de la cultura, que la posa a l’abast de tothom sense cap discriminació i que, a més, facilita la inclusió social. Ho va fer el 1922 i ho continua essent a dia d’avui.

La Biblioteca de Figueres, igual que la resta d’aquestes biblioteques pioneres, es va instal·lar en un edifici de nova planta, situat al carrer Ample (on actualment hi ha l’arxiu municipal). Segons recorda la seva directora actual, Nati Vilanova, “com a element innovador, els llibres estaven organitzats per tal de facilitar el lliure accés, oferia el servei de préstec, disposava  d’un espai i de fons per al públic infantil, tenia uns horaris amplis i adequats a les necessitats de la població i estava atesa per un personal femení específicament format per a aquesta tasca en l’Escola de Bibliotecàries”.

Al llarg d’aquests 100 anys, aquella Biblioteca Popular, batejada als anys 60 amb el nom del poeta i escriptor Carles Fages de Climent, s’ha transformat en una biblioteca pública del segle XXI, un equipament transversal que s’ha convertit en un focus cultural de la ciutat. Des de l’any 2000 ocupa un modern edifici de quatre plantes a la plaça del Sol.

Recorda Vilanova que “la Biblioteca és avui un equipament àmpliament visitat per la ciutadania: famílies, estudiants, investigadors, públic adult amb inquietuds culturals i nouvinguts se l’han fet seva. D’aquí que hàgim escollit com a lema per celebrar el centenari “Sentim la Biblioteca!”, reflectint aquest sentiment de comunitat, d’estima per part d’una ciutadania que en moltes ocasions ha crescut en sentit literal i figurat venint a la Biblioteca”.

Al marge de l’habitual programació cultural de la Biblioteca de Figueres, amb motiu del centenari “hem programat un seguit d’activitats per a tots els públics que transmeten l’estima pels llibres i la lectura i, alhora, reivindiquen la importància de les biblioteques com a equipaments culturals transversals oberts a la ciutadania, posant en valor la tasca que duen a terme, així com també el curs històric de la biblioteca a la ciutat, els seus fons, en especial la col·lecció local, i les professionals que han marcat la seva trajectòria al llarg dels anys”.

La festa de celebració del centenari es va celebrar al capvespre del dissabte 2 de juliol, iniciant-se a la Biblioteca i continuant al Teatre Municipal el Jardí amb l’espectacle de Ex-libris. Els actes institucionals van estar presidits per la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, acompanyada per les autoritats locals i comarcals i un nombrós públic. El periodista i escriptor Màrius Serra va ser l’encarregar de fer una glosa de les biblioteques amb el seu habitual enginy i humor.

 1,957 visualitzacions totals,  4 vistes d’avui