Sota el títol Sistemes alimentaris avui, reptes de futur la Biblioteca de Figueres proposa un cicle de conferències per a reflexionar sobre el futur dels sistemes alimentaris i els reptes que aquests plantegen a nivell social, econòmic i ambiental.
Avui dia, bona part de la producció i la distribució de productes alimentaris a escala global està en mans de grans organismes internacionals i empreses que n’exerceixen el control. Tanmateix, hi ha altres factors que també juguen un paper decisiu en els sistemes alimentaris, com ara els conflictes geopolítics, la crisi de l’aigua, l’emergència climàtica… Cal fer una aposta més ferma per la sobirania alimentària implementant polítiques agràries, amb objectius de desenvolupament sostenible i seguretat alimentària adaptades a les característiques ambientals, socials, econòmiques i culturals que ens són pròpies.
Les xerrades tindran lloc els dijous del mes de novembre, a les 18.30 h, a la biblioteca de Figueres i comptaran amb la participació de diversos especialistes en la matèria com ara Javier Albarracín Corredor, Professor a Blanquerna – Universitat Ramon Llull i consultor, Àgata Albero, activista gastronòmica i gerent d’Inspira Gastronomia i Mar Vila Belmonte, biòloga marina i investigadora predoctoral de la Càtedra Oceans i Salut Humana de la UdG.
En el marc d’aquest cicle, el dimecres 15 de novembre, també a les 18.30 h, tindrà lloc una conversa entre Josep Maria Pinto, Josep Maria Fonalleras i Francesc Guillamet, moderada per Salvador Garcia-Arbós que sota el títol Quan El Bulli es cuinava els seus llibres ens parlaran de la innovació en matèria de llibres de cuina que van suposar els llibres d’El Bulli, arran del 30 è aniversari de la publicació d’El Bulli sabor del Mediterrani, de Ferran Adrià, publicat el 1993.
Així mateix, la Biblioteca treballa en l’elaboració d’una guia bibliogràfica per tal que les persones interessades en els diversos temes que el cicle de conferències posarà de relleu pugui ampliar els seus coneixements a través de la lectura.
Sistemes alimentaris avui, reptes de futur Cicle de conferències
PROGRAMACIÓ
Dijous 2 de novembre, 18.30 h
Geopolítica dels aliments: poder, escassetat i competició global
A càrrec de Javier Albarracín Corredor
Professor a Blanquerna – Universitat Ramon Llull i consultor
Conflictes, inestabilitat, disrupcions globals, trencaments de la logística, nous actors internacionals, creixement demogràfic, nous models de cultiu, el nou paper dels estats, l’especulació per part de les multinacionals…, tots són reptes creixents que posen en tensió la producció i el subministrament d’aliments a nivell global. La seguretat alimentària, un factor complex i fràgil, està en redefinició els darrers anys fruit dels ràpids canvis globals.
Dijous 9 de novembre, 18.30 h
La crisi de l’aigua: resiliència i flexibilitat per a un repte total
A càrrec de Javier Albarracín Corredor
Professor a Blanquerna – Universitat Ramon Llull i consultor
Aquest bé, que donàvem per garantit, s’està convertint en l’origen de grans canvis internacionals. Guerres, migracions humanes i animals, demandes de sobirania hídrica, inversions en grans infraestructures, noves rutes del transport global, innovació tecnològica, nous centres de coneixement i poder… són algunes de les derivades que es dibuixen en el nou equilibri global pel control de l’aigua.
Dimecres 15 de novembre, 18.30 h
Quan El Bulli es cuinava els seus llibres
Conversa entre Josep Maria Pinto, Josep Maria Fonalleras i Francesc Guillamet, moderada per Salvador Garcia-Arbós
El Bulli el sabor del Mediterrani, de Ferran Adrià, publicat el 1993, va ser un llibre de cuina innovador en tant que no es limita a incloure unes receptes, sinó que esbossa una certa anàlisi de la cuina d’El Bulli, una actitud que va prosseguir en els llibres següents. En ocasió dels 30 anys de la publicació d’aquest llibre, en parlarem amb l’equip editor, que també comentarà el Catàleg General d’El Bulli, El menjar de la família i Un dia al Bulli, obres excepcionals en el món dels llibres del menjar.
Dijous 16 de novembre, 18.30 h
Com s’alimenten les ciutats i per què viuen tan desconnectades del camp que les alimenta
A càrrec d’Àgata Albero
Activista gastronòmica i gerent d’Inspira Gastronomia
Les ciutats, grans o petites, tenen unes necessitats d’abastiment i de gestió de residus que cal replantejar. Fent un mica de retrospectiva històrica, mirarem d’entendre com afecten les ciutats al medi rural que les abasteix i de saber quins són els reptes de futur per tal de trobar un equilibri urgent i necessari.
Dijous 23 de novembre, 18.30 h
La cuina del món que arriba. Canvi climàtic i seguretat alimentària avui
A càrrec d’Àgata Albero
Activista gastronòmica i gerent d’Inspira Gastronomia
L’emergència climàtica és un fet i caldrà adaptar-se a la nova situació. L’agricultura, la ramaderia i també la pesca experimenten canvis notables degut a l’augment de la temperatura global, la inestabilitat climàtica i l’augment del nivell del mar, entre d’altres. Tot això té i tindrà conseqüències directes sobre el que mengem, quan ho mengem i on ho mengem.
Dijous 30 de novembre, 18.30 h
Un mar de canvis: consum de noves espècies d’interès pesquer i beneficis per a la salut humana
Conversa entre Àgata Albero, activista gastronòmica, i Mar Vila Belmonte, biòloga marina i investigadora predoctoral de la Càtedra Oceans i Salut Humana de la UdG
Lloc: Sala Abdó Terrades del Casino Menestral
En un mar Mediterrani cada vegada més càlid a causa del canvi climàtic, determinades espècies han vist afavorida la seva distribució. Parlarem d’espècies termòfiles que s’estan pescant a la costa catalana, així com del que representen per a l’ecosistema, dels beneficis que aporten a la nostra salut i de com ho podem fer per menjar peix de forma més sostenible.