Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram WhatsApp
    Trending
    • Silvia Ripoll: “La nostra voluntat és potenciar les festes de Nadal i en especial el Cap d’Any”
    • Gemma Carbó: “Només a través del civisme i el bon comportament aconseguirem una millor convivència”
    • Míriam Lanero: “És un moment per demostrar la companyonia i la generositat de La Jonquera”
    • Roses es converteix en la referència de la comarca per celebrar Cap d’Any
    • Castelló d’Empúries inicia el Projecte Rossinyol de nou
    • Júlia Gil: “Hem de ser capaços de trobar el valor i el sentit a aquelles coses que ens omplen i ens fan sentir millor”
    • Marc Casadevall: “Tothom espera la Quina de l’Armentera”
    • Al restaurant Falconera, renovem l’oferta de “Nadal a casa”
    WhatsApp X (Twitter) Facebook Instagram
    Revista CRAE · Cultura comerç i oci
    Hotel Octavia Cadaques
    Petrolis Figueres - Venda de gasoil a domicili - Carburants i combustibles
    • Inici
    • Agenda
    • Empresa & Serveis
    • Entrevistes
    • Gastronomia
    • Gent i Oci
      • Cultura
      • Actes Socials
      • Fires i Festes
      • Homenatges Vellesa
      • Especial Eleccions 2023
      • Especial Fires Santa Creu
      • Especial anversari CRAE
      • Especial Vi de l’Empordà
      • Especial Dona Empresària
      • Gent de l’Empordà
    • Curses
      • Cursa de la Dona de Figueres
      • Cursa de la Dona de Roses
      • Cursa de la Dona de Castelló d’Empúries
      • + Curses
    • Salut i Bellesa
    • Notícies
    • Pobles
      • Alt Empordà Poble a Poble
      • L’Encant de l’Empordà
      • L’Empordà
    Revista CRAE · Cultura comerç i oci
    Inici»Gent i Oci»Cultura»La Biblioteca de Figueres organitza el cicle de conferències “Sistemes alimentaris avui, reptes de futur”
    Cultura

    La Biblioteca de Figueres organitza el cicle de conferències “Sistemes alimentaris avui, reptes de futur”

    27 d'Octubre de 202320 Vistes
    Sistemes alimentaris avui

    Sota el títol Sistemes alimentaris avui, reptes de futur la Biblioteca de Figueres proposa un cicle de conferències per a reflexionar sobre el futur dels sistemes alimentaris i els reptes que aquests plantegen a nivell social, econòmic i ambiental.

    Avui dia, bona part de la producció i la distribució de productes alimentaris a escala global està en mans de grans organismes internacionals i empreses que n’exerceixen el control. Tanmateix, hi ha altres factors que també juguen un paper decisiu en els sistemes alimentaris, com ara els conflictes geopolítics, la crisi de l’aigua, l’emergència climàtica… Cal fer una aposta més ferma per la sobirania alimentària implementant polítiques agràries, amb objectius de desenvolupament sostenible i seguretat alimentària adaptades a les característiques ambientals, socials, econòmiques i culturals que ens són pròpies.

    Les xerrades tindran lloc els dijous del mes de novembre, a les 18.30 h, a la biblioteca de Figueres i comptaran amb la participació de diversos especialistes en la matèria com ara Javier Albarracín Corredor, Professor a Blanquerna – Universitat Ramon Llull i consultor, Àgata Albero, activista gastronòmica i gerent d’Inspira Gastronomia i Mar Vila Belmonte, biòloga marina i investigadora predoctoral de la Càtedra Oceans i Salut Humana de la UdG.

    En el marc d’aquest cicle, el dimecres 15 de novembre, també a les 18.30 h, tindrà lloc una conversa entre Josep Maria Pinto, Josep Maria Fonalleras i Francesc Guillamet, moderada per Salvador Garcia-Arbós que sota el títol Quan El Bulli es cuinava els seus llibres ens parlaran de la innovació en matèria de llibres de cuina que van suposar els llibres d’El Bulli, arran del 30 è aniversari de la publicació d’El Bulli sabor del Mediterrani, de Ferran Adrià, publicat el 1993.

    Així mateix, la Biblioteca treballa en l’elaboració d’una guia bibliogràfica per tal que les persones interessades en els diversos temes que el cicle de conferències posarà de relleu pugui ampliar els seus coneixements a través de la lectura.

    Sistemes alimentaris avui, reptes de futur Cicle de conferències
    PROGRAMACIÓ

    Dijous 2 de novembre, 18.30 h
    Geopolítica dels aliments: poder, escassetat i competició global
    A càrrec de Javier Albarracín Corredor
    Professor a Blanquerna – Universitat Ramon Llull i consultor

    Conflictes, inestabilitat, disrupcions globals, trencaments de la logística, nous actors internacionals, creixement demogràfic, nous models de cultiu, el nou paper dels estats, l’especulació per part de les multinacionals…, tots són reptes creixents que posen en tensió la producció i el subministrament d’aliments a nivell global. La seguretat alimentària, un factor complex i fràgil, està en redefinició els darrers anys fruit dels ràpids canvis globals.

    Dijous 9 de novembre, 18.30 h
    La crisi de l’aigua: resiliència i flexibilitat per a un repte total
    A càrrec de Javier Albarracín Corredor
    Professor a Blanquerna – Universitat Ramon Llull i consultor

    Aquest bé, que donàvem per garantit, s’està convertint en l’origen de grans canvis internacionals. Guerres, migracions humanes i animals, demandes de sobirania hídrica, inversions en grans infraestructures, noves rutes del transport global, innovació tecnològica, nous centres de coneixement i poder… són algunes de les derivades que es dibuixen en el nou equilibri global pel control de l’aigua.

    Dimecres 15 de novembre, 18.30 h
    Quan El Bulli es cuinava els seus llibres
    Conversa entre Josep Maria Pinto, Josep Maria Fonalleras i Francesc Guillamet, moderada per Salvador Garcia-Arbós

    El Bulli el sabor del Mediterrani, de Ferran Adrià, publicat el 1993, va ser un llibre de cuina innovador en tant que no es limita a incloure unes receptes, sinó que esbossa una certa anàlisi de la cuina d’El Bulli, una actitud que va prosseguir en els llibres següents. En ocasió dels 30 anys de la publicació d’aquest llibre, en parlarem amb l’equip editor, que també comentarà el Catàleg General d’El Bulli, El menjar de la família i Un dia al Bulli, obres excepcionals en el món dels llibres del menjar.

    Dijous 16 de novembre, 18.30 h
    Com s’alimenten les ciutats i per què viuen tan desconnectades del camp que les alimenta
    A càrrec d’Àgata Albero
    Activista gastronòmica i gerent d’Inspira Gastronomia

    Les ciutats, grans o petites, tenen unes necessitats d’abastiment i de gestió de residus que cal replantejar. Fent un mica de retrospectiva històrica, mirarem d’entendre com afecten les ciutats al medi rural que les abasteix i de saber quins són els reptes de futur per tal de trobar un equilibri urgent i necessari.

    Dijous 23 de novembre, 18.30 h
    La cuina del món que arriba. Canvi climàtic i seguretat alimentària avui
    A càrrec d’Àgata Albero
    Activista gastronòmica i gerent d’Inspira Gastronomia

    L’emergència climàtica és un fet i caldrà adaptar-se a la nova situació. L’agricultura, la ramaderia i també la pesca experimenten canvis notables degut a l’augment de la temperatura global, la inestabilitat climàtica i l’augment del nivell del mar, entre d’altres. Tot això té i tindrà conseqüències directes sobre el que mengem, quan ho mengem i on ho mengem.

    Dijous 30 de novembre, 18.30 h
    Un mar de canvis: consum de noves espècies d’interès pesquer i beneficis per a la salut humana
    Conversa entre Àgata Albero, activista gastronòmica, i Mar Vila Belmonte, biòloga marina i investigadora predoctoral de la Càtedra Oceans i Salut Humana de la UdG
    Lloc: Sala Abdó Terrades del Casino Menestral

    En un mar Mediterrani cada vegada més càlid a causa del canvi climàtic, determinades espècies han vist afavorida la seva distribució. Parlarem d’espècies termòfiles que s’estan pescant a la costa catalana, així com del que representen per a l’ecosistema, dels beneficis que aporten a la nostra salut i de com ho podem fer per menjar peix de forma més sostenible.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

    Entrades relacionades

    Cultura

    L’artista Rafi Dosantos presenta la seva exposició “Un jardí de retalls” a Peralada

    6 de Novembre de 20234 Vistes
    Cultura

    Visita nocturna al cementiri de Figueres i conferència “Els anglicans a Figueres”

    2 de Novembre de 202321 Vistes
    Cultura

    Més d’un centenar de persones omplen la Casa de Cultura a la presentació de les Rutes de la llibertat a Llançà

    9 d'Octubre de 202319 Vistes
    Cercar
    • Aj Santa Llogaia
    • Ajuntament Avinyonet
    • Ajuntament Vilabertran
    • Ajuntament Vilasacra
    • Ajuntament Armentera
    • Hotel Octavia
    • Restaurant Sa Gambina
    • Parquets Emporda
    • Estanc n8
    • Estanc n8
    • Retec SL
    • Assessoria Lloret
    • Mineralia
    • Matfi3
    • Mecanica Puig
    • Pinsos Casademont
    • Pere Ullastre
    • Vidres Empordà
    • Teo Jordà
    • ICAD
    • Taller Juanola
    • Empordalia
    • Tot Salons
    • Trull Boadella
    • Can Marti
    • Agencia Selles
    • Farmatural
    • Guia Restaurants
    • CRAE
    • CRAE
    • CRAE
    Contacte

    REVISTA CRAE
    C. Fossos 20
    (Cantonada C. Colom)
    17600 Figueres
    Alt Empordà, Girona

    T: 872 01 57 27
    M: 650 750 661

    info@revistacrae.cat

    Informació
    • Qui Som
    • Agenda Alt Empordà
    • Notícies
    • Contacte i situació
    • Revista Crae
    • Guia Restaurants
    • Política de Privacitat
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Política de Privacitat
    © 2023 CRAE REVISTA CRAE.

    Escriviu a sobre i premeu Intro per cercar. Premeu Esc per cancel·lar.