Elvira

Amb l’Elvira, una de les principals responsables, parlem de la 19a edició d’aquest esdeveniment, que tindrà lloc el 18 de setembre, i que posa en valor, un any més, un dels productes estrella de Vilabertran i manté viva la seva història.

– Què representa la Fira per la gent de Vilabertran?
Com és tradició des de l’any 2000, la fira de l’Horta i la poma de “relleno” tindrà lloc a Vilabertran el tercer cap de setmana de setembre, coincidint amb la festa major de Sant Ferriol. Concretament, serà el dia 18 i es fa per aquestes dates perquè just, durant aquestes dates, és la collita de la poma. Pel municipi representa remarcar el producte, el qual ja és marca de garantia Productes de l’Empordà, gestionada pel Consell Comarcal. També es realça la història viva: si bé era una recepta típica arreu de la comarca, aquí, a Vilabertran, antigament es venia a peu a degustar-les, ja que hi havia uns quants bars destacats que oferien aquestes postres.

– Com van els preparatius? Qui s’hi implica?
L’esdeveniment no seria possible sense l’ajuda de veïns i veïnes del poble que, amb el treball en cadena, aconseguim, almenys durant uns dies, retornar els costums al poble, consolidar aquestes postres i fer que arribin a tothom. Cap a una cinquantena de persones s’hi impliquen i es fan seva la fira. Tot i que els temes organitzatius són de més durada, amb la recepta ens hi posem la setmana de la fira, quan el productor, de proximitat, ens proporciona les pomes. La recepta original, i la que oferim durant la fira, està feta amb una poma específica d’estiu, la qual, el productor mencionat, ens guarda sobretot per a nosaltres.

– Com es presenta aquesta nova edició? Hi ha novetats que calgui destacar?
Sense pandèmia era impossible celebrar-la, per tot el contacte i proximitat que hi ha entre voluntaris i per ser una fira, especialment, dedicada al menjar. Per tant, celebrem que la Covid vagi desapareixent de les nostres vides i puguem fer realitat, així, la que serà ja la 19a edició. Una de les novetats pel dia 18 és que es projectarà l’audiovisual de “La Recepta Perduda”, programa comandat per la Sílvia Abril i que en el cinquè episodi va venir a Vilabertran per descobrir aquest plat, amb l’ajuda i presència de dones del poble.

A banda d’aquest interessant audiovisual, un any més, la persona que ve a la fira ha de saber que, durant tot el dia, tindrà tot de coses diverses a fer. El dinar amb productes km 0 es manté, com no pot ser d’una altra manera; també hi haurà un taller d’empelts, visites guiades al monestir i a la Torre d’en Reig (amb vistes a tot l’Empordà), presentació del llibre Bocins de Pell, una exposició de campanes d’ús civil a Catalunya, tallers, jocs i dansa en família, patinatge i ball, una exposició de motos clàssiques i carretons, una demostració sobre com crear figures de fusta amb una motoserra, un espectacle de cotxes radiocontrol… I també dir que estem en tràmits de disposar la campana de la Llibertat, la qual ha viatjat per Europa i va ser apadrinada pel president Puigdemont.

Vilabertran-Fira-Poma

 1,396 visualitzacions totals,  28 vistes d’avui