Vilamaniscle és poble de muntanya, als Aspres de la serra de l’Albera, que gaudeix d’un paisatge de llicorella, suredes, olivets i vinyes, amb grans panoràmiques als Pirineus, a la plana de l’Empordà i la badia de Roses. Com a municipi viticultor, ha vist la transformació en la producció del vi; abans els vinyaters portaven el raïm a la cooperativa i ara els vinyerons elaboren vins d’autor i aposten per la qualitat en lloc de la quantitat.
La família Oliveda té arrels a Vilamaniscle i hi ha volgut recuperar el conreu del vinyet. Des de fa quinze anys, mena la finca Furot, que és modèlica en el cultiu ecològic dels ceps. D’entrada, sorprèn per la gestió de la part forestal, ja que s’hi han aplicat exquisidament les mesures de prevenció d’incendis: una aclarida del sotabosc entre les alzines sureres, que així poden desenvolupar-se amb una capçada que fa goig i amb mínim risc de foc.
En el context actual de sequera, aquest terrer aprofita l’aigua de pluja per a reg, que s’emmagatzema en un dipòsit a cel obert, on s’acampen amfibis i que disposa d’una xarxa-escala per si algun micromamífer com la fura hi va a abeurar, que en pugui sortir. En canvi, el senglar hi té l’entrada vedada amb el tancament perimetral de la parcel·la i també de la bassa, closa amb una tanca cinegètica.
Furot també aplica més mesures per reduir el delme que provoquen altres feristeles al vinyar. Entre les tòries hi ha penjats difusors de feromones, la trampa sexual per mitigar l’atac de la plaga Lobesia botrana i per reforçar-ho han col·locat caixes niu per a ratpenats que són controladors naturals d’aquesta papallona.
El do de pit de la visita a la finca Furot és el mirador, abocat a la geografia empordanesa i davant les regues de ceps, on el nostre guia, l’Ot, va desgranar els principals accidents geogràfics i les excel·lències del raïm de la varietat garnatxa roja, vinificada en blanc, que produeix el vi Les Tortugues del celler Massís de l’Albera, una joia de només 5.000 ampolles, superelegant al nas, un vi ben vestit i que demostra el que és.
El grup Oliveda va oferir el tast a les seves instal·lacions a Capmany on es van degustar quatre referències servides per l’Ot, la Marta i l’Íngrid.
Fura, el sauvignon blanc, perfumat, refrescant, fàcil de beure i ideal per a l’estiu. El seu nom és una picada d’ull a l’Íngrid, la jove de can Oliveda, pel seu tarannà actiu i dinàmic, com el d’una fura.
Visionari, una garnatxa roja de la finca Furot, amb color pètal de rosa, subtil a la boca i superinteressant. El concepte Visionari també resultat superinteressant que juga amb la paraula «vi» -la beguda – i el mot «visionari» que suggereix la tendència a seguir en el món de vi: ecologia i qualitat.
Furot del Monestir, un negre que esdevé les essències de l’Albera dins una ampolla: el matís mineral, la sentor de la seva flora, els raïms samsó de vinyes velles amb un toc de Cabernet Sauvignon i l’empenta de la tramuntana. És el nuvi ideal per maridar-se amb formatges.
Puig de les Guilles prové d’una vinya de Garriguella; més que una vinya és un tresor, ja que ha estat premiat com la millor garnatxa de Catalunya en 2022. A la copa, el color és preciós, en nas és sublim i en gust… bé, cal que el tasteu vosaltres mateixos, perquè no trobo paraules per explicar la seva excel·lència.