Un acord entre la Confraria de Pescadors del Port de Llançà i l’Ajuntament de Llançà ha permès treballar conjuntament per iniciar la promoció de «l’Escamarlà de Llançà». Aquest crustaci té unes qualitats gastronòmiques extraordinàries, ja que és pescat al golf de Lleó, indret que compta amb dos factors ambientals que generen una gran productivitat biològica i són les aportacions fluvials del riu Roine i la tramuntana, que remou l’aigua del mar.
Els pescadors de Llançà poden anar a pescar al golf de Lleó dos dies a la setmana, que són els dimarts i dimecres. Salpen a les dues de la matinada i després de navegar sis hores arriben als caladors. La distància recorreguda és l’equivalent a la que hi ha entre el port de Llançà i el de Barcelona. L’Alcaldessa de Llançà, Núria Escarpanter, agraeix la col·laboració del Grup Local d’Acció Pesquer -GALP- Costa Brava pel suport econòmic als tres projectes que permetran augmentar el coneixement d’aquest producte per part dels consumidors i millorar la seva comercialització.
La biòloga Irene Àlvarez de Quevedo va explicar la biologia de l’espècie, que viu en fondàries d’entre 200 i 400 m de profunditat, en els canons submarins de fons arenosos. En conseqüència, es pesca amb xarxes d’arrossegament. Una de les particularitats de «l’Escamarlà de Llançà» és la mida superior, pels factors ambientals comentats i per la veda, que permet un millor equilibri entre conservació i explotació.
El pla estratègic de l’Escamarlà de Llançà té quatre objectius bàsics: el primer preservar l’espècie, amb una explotació ordenada, en segon lloc, prestigiar el producte, el tercer, donar-lo a conèixer i el quart reforçar-lo com a ingredient en la gastronomia. En aquest darrer punt, s’han fet contactes amb diversos cuiners de renom per tal que l’apadrinin i contribueixen a la seva difusió.
Dues iniciatives més contribuiran a millorar el coneixement i la comercialització de «l’Escamarlà de Llançà». Així, un espot publicitari per difondre’l per diversos canals i una eina que donarà un valor afegit al producte en llotja, que consisteix en un programari d’intel·ligència artificial que en mil·lèsimes de segon determina el nombre d’escamarlans i el seu calibre que hi ha en una caixa en el moment d’entrar a la subhasta.
El Patró Major de la Confraria de Pescadors de Llançà, Jordi Fulcarà, indica que els passos a seguir són continuar amb la sostenibilitat del recurs, la revalorització del producte i mancomunar serveis entre confraries i així es treballa per compartir aspectes de comercialització entre Llançà, el Port de la Selva i Roses.
El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, va destacar que «l’Escamarlà de Llançà» té relat i l’hem de saber explicar. En aquest sentit, Jordi Fulcarà, ha escrit «Oda a l’Escamarlà de Llançà», acompanyada d’una il·lustració de Gerard Fulcarà, dues iniciatives que juntament amb l’espot publicitari inicien la divulgació del producte.
Les dues col·laboradores del GALP Costa Brava, Mireia Esteve i Judit Pagès van conduir l’acte de presentació i va informar dels ajuts que hi ha a disposició dels pescadors per tal que la seva feina tingui la triple sostenibilitat (SEA): social, econòmica i ambiental.