El Consell Comarcal lliura els premis del concurs de fotografia de patrimoni, amb imatges relacionades amb aquestes construccions realitzades després de la Guerra Civil
Un any més el Consell Comarcal ha fet l’acte de lliurament dels premis del Concurs de fotografia de patrimoni de l’Alt Empordà, que des de l’edició del 2018 es realitza a través de la xarxa social d’Instagram en lloc de la fotografia convencional en paper. En aquesta edició, les imatges participants en el concurs havien d’estar relacionades amb els búnquers construïts arreu de la comarca després de la Guerra Civil com a línia defensiva davant una suposada invasió estrangera.
L’etiqueta del concurs va recollir 306 fotografies. D’aquestes es van triar les tres fotografies premiades: creativa, inèdita i popular. La fotografia creativa l’ha guanyat George Cabral de Souza que va presentar una fotografia de llarga exposició de la bateria L-6 de l’Escala. La fotografia inèdita recau en una instantània de Josep M. Dacosta que va retratar un búnquer que passa desapercebut molt a prop del monestir de Sant Pere de Rodes. El darrer premi ha estat per una foto del búnquer del «Predigolet», de Dolors Puntunet, que amb 674 m’agrades ha guanyat la categoria de fotografia popular.
El concurs, que promou l’àrea de Cultura del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, es desenvolupa com a eina de sensibilització en el marc del patrimoni cultural de la zona. Les fotografies s’havien de penjar amb l’etiqueta #bunquersccae i havien d’anar acompanyades del nom del municipi o nucli on s’havia realitzat la imatge, amb ben entès que havia d’estar situat dins del territori de la comarca de l’Alt Empordà.
Les bases del concurs també assenyalen que els participants havien de tenir un perfil públic. La participació era gratuïta i cadascun dels concursants podien presentar fins a dues imatges que, a partir d’ara, podran ser utilitzades en accions de difusió i sensibilització dels projectes de patrimoni de l’Alt Empordà, per part del Consell Comarcal.
El jurat va establir tres categories: creativa, inèdita i popular. Aquesta darrera es va decidir entre les imatges que tenien més likes. Cada premiat ha rebut 400 euros i un trofeu. El jurat estava per tres representants del Consell Comarcal i dos professionals de l’àmbit objecte del concurs (fotògraf, tècnic de patrimoni cultural o community manager).
A la comarca hi ha centenars de fortificacions militars com búnquers, però també nius de metralladora i altres infraestructures defensives. Els búnquers més antics daten de l’any 1940 i formaven part de la Línia Pirineus (o Línia Gutiérrez) –tota la serralada pirinenca va tenir uns 10.000 búnquers i un centenar a l’Alt Empordà– que volia defensar Espanya d’una possible invasió. Moltes d’aquestes estructures s’han destruït amb el pas del temps però en cada queda algun búnquer visitable. El Consell Comarcal té cura de protegir aquests elements que descriuen la història de la comarca declarant els més significatius com a Bé Cultural d’Interès Local. Així ho va fer l’any 2019 catalogant búnquers de la Jonquera, Agullana i Darnius.
El vicepresident i conseller comarcal delegat de Cultura, Josep Maria Bernils, assenyala que “la temàtica escollida en aquesta edició, com ens havíem proposat a l’hora de convocar-la, ha tingut un plus afegit perquè ha obligat als concursants a trobar bones localitzacions per captar les imatges. Entenem, però, que aquesta dificultat ha estat un valor per als concursants i per a tots els seguidors del concurs, tota vegada que ens ha permès a uns i altres descobrir paisatges i espais que configuren una part recent de la nostra història i que es troben distribuïts per nombrosos municipis de la zona nord de la comarca”.