Miriam Lanero

– L’any passat, vau dissenyar un programa d’activitats per al dia 8 de setembre que es podia seguir des de finestres i balcons. Manteniu aquest format per aquest any?

Tot i que encara queden moltes passes per fer, enguany la campanya de vacunació i les  mesures establertes per les autoritats sanitàries ens situen en la bona direcció. Per aquest motiu, hem cregut necessari aprofitar l’oportunitat i recuperar una part de la Festa Major que la pandèmia ens va robar i programar una celebració presencial, evidentment adaptada a la situació actual. En aquest sentit, hem dissenyat un programa d’actes amb propostes per a totes les franges d’edat, perquè volem que tots i totes s’engresquin a participar en la celebració popular. Com no podia ser d’una altra manera, totes les activitats comptaran amb estrictes protocols de prevenció i seguretat, que anirem revisant constantment perquè s’adaptin perfectament a les mesures decretades per les autoritats sanitàries. I si cal replantejar algun acte concret perquè no podem garantir la seguretat i la salut de les persones ho farem, però creiem que ja és un èxit el sol fet de poder organitzar una Festa Major presencial.

– Com s’encara “anímicament” la festa?

Esperem la Festa Major amb molta alegria i il·lusió. Venim d’un any i mig anímica i emocionalment molt dur… Tot i que és cert que no serà una celebració popular com les d’abans de la pandèmia, poder compartir petites càpsules teatrals, musicals i esportives amb els veïns i les veïnes, les amistats i la família, per a nosaltres, és una molt bona notícia. Fa molts mesos que estem treballant en el programa d’actes perquè volem que tothom se senti còmode i se sumi a aquesta celebració de la vida, una celebració que, ara més que mai, cobra un sentit especial. I és que sempre havíem viscut la Festa Major com un petit parèntesi, molt esperat i desitjat, en el nostre dia a dia atrafegat, però la pandèmia ens ha ensenyat que poder gaudir d’activitats i festes és, en si mateix, un autèntic privilegi que hem de valorar i agrair com es mereix.

– Després de dos anys de pandèmia, quines són les accions que duu a terme l’Ajuntament per mantenir activitats al poble?

La passada tardor vam posar en marxa el cicle ‘La Jonquera Cultura 5 Estrelles’, perquè creiem que la cultura és segura i sanadora i des de l’Ajuntament de La Jonquera volem fomentar-la, defensar-la i apropar-la als veïns i les veïnes. Durant aquests dotze mesos, hem programat propostes de tota mena i per a tots els públics. En alguns casos, les restriccions per fer front a la Covid-19 ens han obligat a posposar o cancel·lar activitats, però en termes generals hem pogut tirar endavant un cicle cultural ric, divers i engrescador. I, sobretot, hem posat el nostre granet de sorra en la constatació del fet que la cultura és segura si es prenen les mesures adients, una realitat que a poc a poc s’està imposant a tot el país i està permetent respirar a tot el sector cultural, que ha passat uns mesos veritablement complicats.

L’acollida ha estat molt i molt positiva. Per aquest motiu, al setembre presentarem la programació del cicle de la temporada vinent, que contindrà noves activitats familiars, espectacles teatrals, concerts, tasts gastronòmics i moltes propostes més. La nostra voluntat és que ‘La Jonquera Cultura 5 Estrelles’ esdevingui una iniciativa estable en el temps que posi a l’abast de tots els veïns i veïnes l’accés a la cultura, un àmbit que considerem indispensable per a l’educació, creixement i autorealització de les persones.

– Ja s’ha superat l’equador de legislatura. Com enfoqueu, des del consistori, els dos anys que resten de mandat?

Vàrem arrencar el mandat amb una cartera de projectes i accions que, des del nostre punt de vista, representava un salt important per a La Jonquera en termes de benestar i qualitat de vida dels veïns i veïnes. I des del primer dia hem treballat intensament per anar desenvolupant tot el que teníem previst, ja que moltes de les coses que ens havíem proposat requerien d’un cert període de maduració i desenvolupament. Tanmateix, la Covid-19 ens va obligar a aturar algunes actuacions i a reconduir els recursos cap a altres necessitats més peremptòries i urgents, tal com va quedar palès amb el pla de reactivació econòmica i recuperació social que vam impulsar conjuntament amb totes les forces polítiques del consistori i que representa una fita en la nostra història recent.

Ara seguim en plena pandèmia, però comencem a veure la llum i, en conseqüència, estem reprenent els projectes que van quedar ajornats per la crisi sanitària. Tenim moltes ganes de culminar totes les actuacions que tenim en cartera, però el canvi de prioritats experimentat ens obligarà a treballar, durant aquesta segona part del mandat, encara amb més intensitat i dedicació per fer realitat la visió de La Jonquera que tenim al cap, un municipi millor, més segur, més divers i més acollidor.

 1,454 visualitzacions totals,  2 vistes d’avui