Montse_Mindan

La primera tinent d’alcalde i regidora de turisme ens parla sobre la necessitat de caminar cap a la sostenibilitat, i es mostra preocupada i decebuda per les darreres notícies sobre els parcs eòlics que es projecten al golf de Roses.

– Com porta el “des – estrès” de no ser alcaldessa?

Tothom es busca la feina que creu que pot fer. És veritat que ser alcaldessa fa que hagis d’estar pendent de tot el que passa les 24 h al dia, i aquesta pressió ja no la tinc. Però de feina en tinc força. El fet de ser primer tinent d’alcalde o regidora implica, també, una gran responsabilitat. Ara estic més abocada a l’àrea de turisme, a la presidència del Port i a la Junta del parc natural.

– Ara que té més temps, et pots centrar més en la teva àrea. Què és el que ha pogut treballar amb major intensitat?

Sobretot, que ens ha vingut de nou i que n’estem molt contents, els fons Next Generation aconseguits per Roses, que en part ens han fet aturar el dia a dia. Hem de licitar i executar en un temps determinat. Està molt bé perquè hi hem pogut incloure projectes innovadors com és la recollida de dades per conèixer el tipus de turisme que tenim, què li agrada o a quins llocs prefereix anar. Això ens permet ampliar aquelles enquestes que fem des de l’oficina de turisme o als restauradors, de manera que podem preparar millor els productes turístics que oferim i a on hem d’anar a fer promoció turística.

– En l’àmbit de la sostenibilitat, quines accions esteu realitzant?

Roses ja fa temps que hi actua. Quan vam pensar en les rutes megalítiques o les rutes ciclistes georeferenciades, entre altres. Sí que és veritat que ara tenim el Ride Roses, és a dir un destí preparat per aquest tipus de turistes de bicicleta. A més, tot el que fem nou, ha de tenir com a primer objectiu la sostenibilitat. Per això tot el que fa referència al parc natural del Cap de Creus, com canviar les boies per unes ecològiques, evitar la massificació o demanar certificacions com l’EMAS, ISOS o la CETS , forma part d’un conjunt per tenir uns productes d’alta qualitat ambiental que generi atracció cap al turista.

– Però també sou un destí creuerístic, i ara s’està posant èmfasi en la contaminació que generen aquestes embarcacions.

Els creuers no desapareixeran. En aquesta vida cal buscar l’equilibri, i la sostenibilitat implica equilibrar, no per destruir-ho tot. El que hem de fer és caminar cap a aquest equilibri. És ben sabut que nosaltres som un destí de petits creuers o de grans iots, i ens hi hem de mantenir. La indústria creuerística és coneixedora que han d’evolucionar cap a la sostenibilitat. Per tant, nosaltres, com ja hem manifestat, no tenim la voluntat de fer grans infraestructures perquè vinguin grans creuers. Nosaltres el que volem és que els petits creuers ens arribin, i per això haurem de pensar com habilitem el Port per poder oferir l’energia necessària als creuers.

– Com es presenta l’estiu? Creu que enguany hi haurà una acumulació de turistes, amb els estrangers que es busquen a les fires de turisme i els nacionals que s’han fidelitzat durant la pandèmia?

És important anar a buscar els turistes de fora, nosaltres fem tots les vacances a les mateixes dates i això és un drama pel món del turisme. De l’1 al 15 d’agost tens tanta gent que no pots donar un bon servei. A Europa les vacances es fixen en diferents períodes, per això busquem França, Alemanya, Bèlgica, Holanda o Itàlia. Aquests són clients que hem de recuperar i per franges d’edat i per activitats. Quan anem a les fires anem a buscar un client concret: sènior, +50, sol i platja, esportiu, etc. Així intentem omplir tota la temporada turística a més d’oferir diferents activitats per atraure diferents tipologies de turistes. En tot cas, preveiem que serà una bona temporada turística, però sobre la taula tenim un altre problema o repte, i ho diuen les mateixes associacions d’empresaris: hi ha una manca important de personal per donar el servei.

– S’han presentat tres propostes de parcs eòlics, és a dir, que realment si tres empreses han presentat projecte és que hi ha moltes possibilitats que donin els permisos per a fer-ho. Què en pensa?

Des d’un primer moment ens vam posicionar en contra del parc eòlic. Un cop escoltat a tothom, mantinc el meu posicionament, que és no estar-ne a favor. Crec sincerament en totes les advertències que ens arriben del món científic en el sentit que podem trencar una part rellevant de la biodiversitat marina, i que està relacionada directament amb el canvi climàtic, i aquesta emergència està abans de la necessitat d’energia. Si arribem tard perquè no hem sabut desenvolupar un projecte de generació d’energia sostenible a Catalunya, aquesta no és la solució. Si bé és cert que tenim un compromís davant Europa en el qual el 2030 hem d’arribar a un 50% d’energia neta, penso que no és la manera. Cal seure’s i fer un plantejament general. Però també penso que malauradament es farà, i a mi, particularment, em sap greu. També em sento decebuda i enganyada. Els primers inputs és que hi hauria 35 aerogeneradors perquè l’empresa veia l’oposició del territori i veien que 70 eren masses, i ara resulta que en tindrem 35 d’una, 15 d’una altra, i 30 de l’altre, i acabarem amb tot el camp que permet el Pla d’Ordenació Marítima ple d’aerogeneradors.

 794 visualitzacions totals,  8 vistes d’avui