Jordi Riera

A finals del passat mes de nombre moria a Figueres Jordi Riera i Sorribas, creador de l’associació Triangle Blau, una entitat dedicada a la preservació i difusió de la memòria històrica i a mantenir viu el record de les persones que deixaren la vida als camps d’extermini nazis. El seu pare, Josep Riera i Borrell, va morir a Mauthausen, després de ser deportat. Havia format part de la junta directiva de l’Amical de Mauthausen i el 1986 va impulsar i dissenyar el monument que recorda els empordanesos que van ser víctimes d’aquella barbàrie, situat al cementiri de Figueres. Una bona persona, un bon ciutadà i un gran patriota.

Des de l’associació Triangle Blau, el seu president, Lluís Fontané, els recorda com «una ànima infatigable en la preservació de la memòria històrica de l’exili i deportació dels republicans als camps nazis, la defensa dels drets humans i dels valors de llibertat, tolerància, justícia i pau. La seva lluita i fermesa en aquests àmbits són lliçó de vida i un exemple a seguir».

Jordi Riera Sorribes havia nascut l’any 1934 a Cornellà de Llobregat. A la seva mort tenia, per tant, 86 anys. Amb només dos anys, la seva família es va traslladar a Barcelona. De ben segur que no va tenir una infància fàcil, amb el seu pare exiliat i posteriorment mort el febrer de 1943. Arran de ser destinat a fer el servei militar a la Jonquera, Riera va conèixer la que seria la seva dona, Carme Daviu. Van regentar una petita botiga de queviures a Vilatenim i ell va treballar a empreses metal·lúrgiques abans de muntar el seu propi negoci, Riera Daviu, al carrer Torres i Bages, dedicat a l’arranjament de tot tipus d’electrodomèstics i motors.

Com a figuerenc d’adopció, des de sempre ha estat vinculat en diferents iniciatives ciutadanes, però possiblement on ha estat més rellevat és en la difusió i la recuperació de la memòria històrica en el marc de les comarques gironines, especialment des de l’any 2003 quan va fundar i presidir l’Associació Triangle Blau, amb el suport de familiars d’exiliats i deportats i professors i estudiants universitaris de la UdG. Cal destacar la rellevant promoció d’activitats commemoratives i de difusió als instituts de secundària i la seva tasca pedagògica en l’organització de viatges de memòria amb estudiants als camps de concentració nazis d’Alemanya, Àustria, França i Polònia.

El seu pare, Josep Riera Borrell (1913-1943), va marxar a l’exili i va ser empresonat el 1940 a l’Stalag XI-A (Altengrabow) i deportat a Mauthausen el 1941 (amb número de presoner 3.253), on va morir el febrer de 1943. Jordi Riera va conèixer els detalls de la mort del seu pare arran de la publicació “Els catalans als camps nazis” de Montserrat Roig (1977). Des de llavors, coincidint amb la seva fundació el 1978, Jordi Riera va formar part de l’Amical de Mauthausen i altres camps que va abandonar el 2003 per promoure El Triangle Blau de Figueres.

Aquesta entitat va cedir al MUME, el 2007, documents dels deportats Josep Riera Borrell, Luis Garcia Manzano i José Panes Gil. Triangle Blau va ser reconeguda, el 2017, amb la Fulla de Figuera de Plata de l’Ajuntament de Figueres. Actualment, en el marc de l’exposició Stolen Memory (Memòria robada), que es podrà visitar al MUME fins el 28 de febrer de 2021, hi ha exposada una reproducció de documents i una carta del pare de Jordi Riera dirigida a la família, abans de morir.