Nuria Escarpanter

Encara amb la vista posada, com és evident, en el ja sobrepassat i difícil 2020, la 1r Tinent Alcalde de Llançà, Núria Escarpanter, proposa encetar el nou any amb una esperança reflectida en el pressupost organitzat per l’ens i també en els actes programats per la Festa Major de Sant Vicenç

– Com valores l’acabament d’any (pandèmia i actes nadalencs) al municipi?

En aquest 2020 tan complicat, des de l’Ajuntament l’hem intentat salvar tan bé com hem pogut: d’una banda, obrint dues línies d’ajudes per fer costat als comerços. Atès que la primera va ser un èxit, vam repetir amb una segona. D’altra banda, també hi ha hagut ajudes per a aquelles famílies amb necessitats especials, accentuades amb la pandèmia. Tampoc hem cobrat l’ocupació de via pública ni l’ampliació de terrasses.

Sabem que, a vegades, són ajudes insuficients per com ha estat de complicat l’any, però hem intentat ser-hi i ajudar i, en tant que això duri, farem tot el que estigui al nostre abast per tal que llançanencs i llançanenques vegin que ens tenen a prop seu per superar els obstacles del moment.

En referència als actes nadalencs, des de l’Àrea de Cultura i Festes considero que hem fet una bona feina, per tal de dur a terme uns mínims i no deixar el poble sense l’esperit nadalenc que sempre és màgic: il·luminació pels carrers, el concert de Nadal, el Tió (que el vam avançar i es va fer l’últim dia a l’escola, amb els corresponents grups, de manera pausada i amb totes les mesures). I el gran èxit, sense cap mena de dubte, han estat els Tres Reis Mags.

Així, vull agrair fortament la feina tant de la comissió de festes com de l’associació Pim Pam Punt. Espero que tots els desitjos, dels joves i dels no tan joves, es facin realitat.

– Com encara el consistori i, paral·lelament, els llançanencs aquest 2021?

M’encantaria enviar un missatge de molta esperança cap a aquest nou any. Sabem que no serà fàcil, però, tal com reflecteix el pressupost elaborat pels membres del consistori, volem enviar un missatge d’optimisme. Hem presentat un pressupost molt ambiciós i, com dic, carregat d’esperança; tenint, és clar, molt en compte el present, però amb la mirada posada al futur. Cal seguir progressant com a poble i fer realitat les inversions previstes. Tenir, per exemple, la base d’una sala polivalent és quelcom que cal ressaltar. També podrem gaudir d’una mini deixalleria, un espai d’esbarjo per a gossos i incidirem en la reparació dels danys que els veïns i veïnes que viuen al final del Sant Carles han patit sempre que hi ha aiguats. En aquest pressupost, també s’hi pot observar una aprovació inicial del futur geriàtric de Llançà i millores urbanes com la Plaça Carles Sabater.

– Quant a la Festa del mes de gener (22-23-24), què hi ha previst fer?

Enguany, tot i que ben pendents de la salut de tots, de la situació actual i de les mesures que dictamini el Procicat, els dies 22, 23 i 24 volem honorar, de nou, el nostre Sant Vicenç. Evidentment, amb actes reduïts i les corresponents mesures de seguretat i higiene. Confio que, un any més, amb la Festa de les Llances, els guardonats podran rebre ela distinció amb emoció i satisfacció. Per aquest esdeveniment, em fa especial il·lusió la música, enguany a càrrec de la llançanenca Encarni.

Altres actes previstos, igual d’importants, són els dos passis de concert a càrrec de la Principal de la Bisbal, amb entrades gratuïtes, però que caldrà reservar prèviament. Diumenge també confiem dur a terme el teatre programat (amb l’obra “Una nit molt complicada”) i, és clar, altres propostes tradicionals com l’audició de sardanes, la missa en honor a Sant Vicenç i la benedicció d’animals. Un acte que també necessito destacar, per la il·lusió que em fa, és la placa commemorativa cap al nostre plataner de la plaça, que compleix 150 anys de la seva plantació. Ell ha estat testimoni de la història de tots i del progrés del nostre poble. L’acte de presentar aquesta placa està vinculat amb la presentació del llibre “L’arbre de la plaça: 150 anys de testimoni llançanenc”, escrit per Carles Chacón, Arnald Plujà i Joan Serra.

Sabem que seran actes limitats, amb poc aforament i amb moltes mesures, però volem que tothom pugui tenir presència en algun moment del cap de setmana, per així començar el 2021 amb força, llum i esperança.