Pessebre

Un any més, La Cate ha organitzat la Mostra de Diorames, que es pot visitar a la capella de Sant Sebastià del carrer de la Jonquera de Figueres. Com a complement es poden admirar algunes peces del pessebre artesanal més antic de la ciutat, el que havien tingut els Pares Paüls a l’Asil Vilallonga i que actualment està custodiat pel Patronat de la Catequística.

Si bé en els darrers anys s’havia pogut veure el pessebre sencer en diverses ocasions, en aquest edició només s’ofereixen fragments per no interferir en una circuit d’entrada i sortida dels visitants, degut a la pandèmia. La mostra, en concret, es pot visitar els dies 31 de desembre i 5 de gener (d’11.30 a 13.30h) i els dies 1, 2, 3 i 6 de gener (d’11.30 a 13.30h i de 18 a 20h).

Durant diverses dècades, des d’acabada la Guerra Civil i fins a les acaballes dels anys 70 del segle passat, una de les cites obligades del figuerenc i empordanesos durant les festes de Nadal era acostar-se fins a l’Asil Vilallonga i fer una visita al pessebre mecànic que cada any muntava la comunitat dels pares Paüls, en un local de planta baixa situat a tocar de la capella del Desemparats.

A finals del 70, i després de la defunció del religiós que en tenia cura, el pessebre va ser desmuntat definitivament i corria el risc de desaparèixer. El decorador figuerenc Josep Canaleta se’l va quedar, dipositant-lo en un magatzem i durant un parell d’anys el va exposar a la galeria que tenia oberta al carrer Moreria. A causa del deteriorament progressiu de les peces cada cop que s’esposava, el pessebre va estar molts de temps emmagatzemat. Fa uns anys el va cedir al Patronat de la Catequística i amb el suport de l’Ajuntament es va procedir a la seva restauració, realitzada de forma desinteressada per Jaume Egea, Josep Sais i Salvador Torres, amb la decidida col·laboració del president de l’entitat, Lluís Illa.

El Nadal de l’any 2010 el pessebre va recuperar tot el seu esplendor de dècades anteriors. Aquell acte va comptar amb la presència d’Antoni Trèmols, un figuerenc que aleshores tenia 96 anys, resident a Suïssa des del anys 50, i del que es desconeixia el seu parador. Ell va ser l’instigador d’aquest pessebre articulat que va iniciar el 1940. Les primeres peces les havia muntat ell mateix i les exhibia a amics i coneguts en el seu domicili del carrer Colom. Tot i treballar a indústries Fita, la situació econòmica el va empènyer l’any 1945 a marxar a treballar cap a Suïssa. Llavors va ser quan va deixar totes les peces articulades a la comunitat religiosa de l’Asil Vilallonga, on se’n va fer càrrec el pare Calderó, que les va anar ampliant i complementant.

Funcionant amb petis motors i ventiladors de 125 wats, el pare Calderó tenir molt d’enginy i molta imaginació. La cova de naixement estava muntada sobre una roda de bicicleta perquè es pogués moure. Un mecanisme permetia que pel darrere aparegués una estrella i el cel anés canviant de color, en funció de si representava que es tractava de la nit o del dia. Els motors que feien funcionar les figures estaven instal·lats a dins de pots de conserva i per compensar el pes estaven plens de terra volcànica. El realment espectacular era ajupir-se i veure el funcionar de tota la de sota. Tot un miracle de l’artesania.

Imatge d’algunes de les peces que han estat restaurades en els darrers anys i els fragments que es poden veure a l’exposició que organitza La Cate a la capella de Sant Sebastià.

 257 total views,  1 views today