Pere Maluquer

L’alcalde de Pau, Pere Maluquer, explica alguns dels projectes que s’estan duent a terme al municipi aquest període: l’actualització de la normativa urbanística, la construcció de la nova depuradora i, en l’àmbit cultural, la represa dels concerts de Pau amb un nou format.

Pau ha iniciat la redacció d’un nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Quines expectatives en tenen des del govern?

Les normes vigents, després de 30 anys, no donaven resposta a les necessitats actuals i preveien uns creixements incompatibles amb els requeriments ambientals i de cohesió social que planteja la societat actual. Volem que sigui un punt de trobada entre la voluntat dels veïns i veïnes del municipi i la de les administracions, trobant consensos i objectius comuns, sempre amb la finalitat de garantir la qualitat de vida de les generacions presents i futures.

Què ha de suposar aquesta nova planificació per a la població?

Donar a conèixer a tothom l’eina més important que tindrem per seguir sent un poble com fins ara. Tindrem l’inventari del patrimoni cultural i ambiental actualitzat, incloent-hi un pla per realçar elements poc estudiats fins ara com per exemple el Castell de Vilaüt, els usos que cal donar a Torre Mornau o si cal millorar la gestió de l’estany de Vilaüt. També ens permetrà disposar del catàleg de masies que encara no teníem. Per altra banda vull remarcar que la bona participació i implicació de la gent fa preveure que tindrem un bon POUM.

En quin punt es troba la construcció de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR)?

Vull destacar el bon ritme que segueix la construcció de la nova estació depuradora, que preveiem que entri en servei l’estiu vinent. Una depuradora innovadora que comptarà amb un sistema de tractament biològic d’última generació i una instal·lació modèlica per al tractament de fangs.

Què significarà pel municipi?

La satisfacció que, després de 20 anys des de la seva planificació, finalment tindrem la depuradora que ens permetrà tancar el cicle de l’aigua, des de la seva captació al seu tractament per retornar-la al medi en bones condicions.

I per l’entorn?

De ben segur una millora de la qualitat de les aigües i la conservació dels recs de l’àmbit de l’estany de Vilaüt. A partir que entri en funcionament, les aigües tractades s’abocaran a la llera del Riutort dins el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, un entorn de gran importància ambiental, classificat com a zona especial de protecció per les aus (ZEPA) de la Xarxa Natura 2000 i lloc d’interès comunitari (LIC).

Han reprès el cicle de concerts de Jazz, convertit en el “Pau Jazz Club”. Aquest any, a diferència de la resta d’edicions, se celebra un cop al mes. Quina valoració en fa de la nova proposta?

Sí, el 15 d’octubre passat vam reprendre el cicle de concerts amb un gran èxit. Si el 2020 va ser l’any que la pandèmia ho va aturar tot, el 2021 serà recordat per l’any de la represa sobretot en l’aspecte cultural. S’ha canviat la freqüència i el format per poder oferir uns concerts amb grups de renom que donin estabilitat a la programació. Tenim la bona notícia que de cara a l’any vinent comptarem amb el suport de la Diputació, un reconeixement als seus impulsors des de l’any 2016. Aprofito per donar les gràcies als músics involucrats, però especialment al Malcolm Bradshaw, la Liz Merry i en Nigel Davis, pauencs que fan que possible la màgia del Jazz a la nostra comarca. Us hi esperem cada primer divendres de mes d’octubre a l’abril de cada any.

 1,105 visualitzacions totals,  2 vistes d’avui