Del 23 al 25 de setembre, Portbou ha celebrat una nova edició de l’Escola d’Estiu Walter Benjamin, en la qual diversos especialistes exposen, en tallers i ponències, aspectes relacionats amb el filòsof alemany que va morir al municipi fronterer ara fa 82 anys. L’esdeveniment es complementa amb diverses activitats culturals com exposicions i presentacions de llibres.
L’acte de cloenda va consistir en la presentació del llibre que els organitzadors –la Fundació Angelus Novus i l’entitat Passatges-Cultura contemporània- han editat sobre Walter Benjamin i Paul Celan, recuperant la traducció al català dels poemes de l’autor francès, que va fer Antoni Pous als anys 70. El llibre va acompanyat d’un assaig de Maria Mailat sobre aquesta relació i també inclou el poema “Portbou – alemany?” de Celan, dedicat a Benjamin i traduït per primer cop al català per Arnau Ferre Samon.
Enguany, els actes commemoratius van comptar amb la presència de les nétes de Benjamin, Mona i Kim, que viuen a Londres, i que són les que ostenten els drets materials i immaterials del seu avi. Van viatjar també a Céret, on el dia abans van assistir a l’acte de lliurament del Premi WBenjamin que dóna una associació francesa.
Com és habitual, la cloenda es va fer al cementiri de Portbou on van anar a parar les restes de Benjamin, primer en un nínxol i més tard a la fossa comuna. Un monument de Dani Karavan, a l’exterior, i un monòlit a l’interior recorden per sempre aquest vincle entre el filòsof i la vila fronterera. L’acte va comptar també amb la presència del Secretari general del departament de Justícia de la Generalitat, Joaquim Clavaguera, el vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Josep M. Bernils, i l’alcalde de Portbou, Xavi Barranco.
ESPAI MUSEOGRÀFIC
Des de fa dècades, Portbou treballa per ampliar aquest vincle amb Benjamin, construint un espai museuogràfic que va prenent forma definitiva des de fa uns mesos. A primers d’agost, el municipi va acollir una jornada de treball, que va comptar amb la participació de representants de Ferrocarrils de la Generalitat Catalunya, de la Diputació de Girona, de l’Ajuntament i de la Fundació Angelus Noves, per tal de desencallar el projecte.
Les obres, que requeriran una inversió de dos milions d’euros en total, entren en la primera fase que compta amb el suport econòmic de la Diputació de Girona. Consisteixen en adequar la nau sud de l’edifici de l’antic ajuntament. Ja es disposa d’un pressupost inicial d’un milió d’euros i ara es planteja qui s’encarregarà de la redacció executiva del projecte tècnic. Està previst que l’obra prengui forma al llarg de l’any vinent. La segona fase del projecte encara no té una data concreta, però es confia que pugui començar durant el 2024.
La funció d’aquest espai serà divulgar la figura de Walter Benjamin i el seu pas per Portbou, on el filòsof alemany d’origen jueu es creu que es va suïcidar el 1940, quan fugia de la Gestapo camí dels Estats Units en saber que el seu visat no era vàlid i que havia de ser repatriat a França després d’una dura travessa a peu pels Pirineus. Fotografies, documents, pel·lícules, obres d’art i testimonis ajudaran a entendre tant el seu pensament com el pas d’altres intel·lectuals a l’exili per Portbou.