Ramon Casellas

Ramon Casellas, tècnic en Prevenció i Extinció d’Incendis, fa una crida urgent a la població davant l’extrem dèficit hídric d’aquestes setmanes.

Casellas, responsable de l’Administració de Loteria figuerenca número 4, havia presidit l’ADF Rissech i Alt Empordà i actualment encara és membre de la Pau Costa Foundation, entitat global sense ànim de lucre que posa el focus en la prevenció i la gestió d’incendis forestals. “Des de l’associació, conscienciem, investiguem i gestionem catàstrofes naturals, especialment els incendis forestals”.

Davant l’estiu anticipat d’enguany, ens explica que li ve a la memòria l’època estiuenca de l’any 2003. “Tant de bo no es repeteixin aquells mesos tan caòtics. Però vistes les darreres setmanes i les previsions dels meteoròlegs tot fa pensar que ens podem trobar, de nou, amb un estiu amb temperatures sostingudes per sobre dels 30, sequera extrema i importants dificultats per prevenir incendis”, detalla Casellas.

Davant d’aquest context, ens detalla que a Catalunya la massa forestal s’ha duplicat en les darreres dècades. “Entre altres conseqüències, els canvis socioeconòmics i l’abandonament en part del món rural han provocat que la massa forestal hagi passat del 33% al 65%. Això és un peix que es mossega la cua: amb tota aquesta gran massa forestal, alhora hi ha cada vegada més urbanitzacions pròximes al bosc i per aquest motiu ens trobem amb els anomenats incendis intermodals, on primer se sol socórrer la massa urbana, llavors els béns immobles i, finalment, és quan s’intenta extingir el propi incendi, si bé en molts casos ja és massa tard”.

També li és inevitable fer memòria del gran incendi de fa 10 anys a l’Alt Empordà, el qual ens hauria de servir per extremar totes les precaucions aquestes properes setmanes: no llençar burilles, vetllar per tenir els nostres boscos el màxim de nets possible, evitar riscos innecessaris amb certes activitats a l’aire lliure… “Tota precaució d’enguany és poca: un incendi amb aquestes condicions pot ser, com se sol dir, de 6a generació. Molt virulents i salvatges, dels que costa atrapar i extingir en el seu naixement i afecten grans extensions de terreny en molt poc temps”. Cuidem-nos i cuidem del nostre territori, que val or.

 1,038 visualitzacions totals,  2 vistes d’avui