Mei_Costa

La Fira de l’Oli, enguany la 30a edició, coincideix, com és habitual, amb la Festa Major del municipi, repleta d’actes del 29 de setembre al 2 d’octubre. Parlem amb Remei Costa, l’alcaldessa, qui toca la història de Ventalló i ens parla de present i futur.

– L’inici d’octubre sol ser intens a Ventalló. Com es presenten els actes d’enguany?
Sí, l’estiu es desdibuixa en un plis-plas i ja entrem en la dinàmica de la festa major i la Fira de l’oli de Ventalló. Tot un repte perquè en els darrers anys n’hem perdut una mica la pràctica i perquè enguany celebrem la 30ª edició. Una edició que vol tornar als orígens, essent l’oli i l’olivera el centre d’atenció. Volem donar protagonisme a la Fira d’artesania, la gran damnificada els darrer dos anys.

Per això, com a principal novetat, presentem un escenari a la part alta de la plaça de la Font, des d’on farem la inauguració oficial, i com a acte central hem convidat a l’arqueòleg i historiador del MAC d’Empúries, en Joaquim Tremoleda, a parlar de la importància de l’oli ens les civilitzacions que ens han precedit. En aquest mateix espai, durant el matí, es farà un tast d’oli, conduït pel periodista Salvador Garcia Arboç, al que podran participar la gent que vulgui, amb prèvia inscripció, és clar. I des d’on amb prèvia inscripció també, els firaires podran mostrar i explicar quins productes presenten al públic i quines característiques tenen en especial.

– Qui fa possible la celebració? Qui s’hi implica?
De moment tot es fa des de l’ajuntament. Abans disposàvem de comissió de festes i de l’organització de la fira de l’oli, però ja fa molt anys que no n’hi ha; podríem ser simplistes i dir que tot el període viscut de la Covid ha fet molt de mal, però hem de ser justos i recordar que tot això ja ve d’abans. Per això, des d’aquí aprofito per fer una crida al municipi i encoratjar a la gent que vulgui treballar pel poble a participar d’alguna manera o altra a la festa i a la Fira. Que aquestes persones contactin amb mi o amb l’ajuntament: segur que tenim alguna proposta engrescadora per a ells.

Sempre oferim tant a l’Associació de Famílies de l’escola, com al club d’atletisme o al futbol la possibilitat de portar alguna activitat, creant així amb els beneficis d’aquesta una subvenció indirecta perquè obtinguin ingressos. I amb això aportar el servei que nosaltres necessitem dins la festa i la fira. En definitiva: una relació simbiòtica que afavoreix, sens dubte, a les dues parts.

– Per què convides a la gent d’arreu de la comarca a venir? Què caracteritza i fa atractiva la festa i la fira?
Convido a venir a la Fira a tothom, no tan sols els de la comarca, sinó a tothom que vulgui passar una estona de passeig en un espai esplèndid, el nucli d’antic de Ventalló. Així com si volen arribar i gaudir de les oliveres mil·lenàries que es troben a tan sols 300 m. del nucli antic. Presentem una fira genuïna, amb una implantació de més de 30 anys.

Amb la fira celebrem el tancament d’un any d’oli i obrim una nova temporada oliera, la collita està punt de ser recollida i en poques setmanes començarà un nou cicle de l’oli. Festegem tot això i desitgem que la nova collita millori l’anterior. Amb la mirada en el passat representada per les oliveres mil·lenàries, en el present en la fira i en el futur valorant que tot el que hem fet perdurar al llarg del temps no es pot perdre.

– A menys d’un any per les municipals… ja saps si tornaràs a ser alcaldable?
Aquests anys han passat volant, ja que hem estat pràcticament la meitat de la legislatura dins la bombolla de la Covid. Ens ha mancat temps i resten molts projectes per executar. Tot i que la situació del país no ens posa les coses fàcils per actuar, encara mantinc la il·lusió i, per tot això, sí, efectivament vull presentar-me a la nova convocatòria electoral i demanar a l’electorat que, si ho creu convenint, em permetin revalidar l’alcaldia i així acabar la feina que vam plantejar fa 3 anys. El nostre sistema de treball sempre ha estat molt clar: treball, esforç, accessibilitat, humilitat i actuar per millorar la qualitat de vida i els serveis de tots els habitants del municipi.

Festa Major i la XXX edició de la Fira de l’Oli

 885 visualitzacions totals,  38 vistes d’avui