Sonia Martínez

Sònia Martínez, alcaldessa jonquerenca, es reafirma en la importància geoestratègica del parc de bombers. També ens dona a conèixer la programació especial pel 8M al municipi.

– Enguany, com s’ha preparat la nova edició del Carnaval al municipi? Qui s’hi ha implicat?

Tot i que les dades epidemiològiques han millorat i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha alleugerit les restriccions, la incidència de la Covid-19 encara és alta. Per aquest motiu, enguany hem decidit programar un parell d’activitats a l’aire lliure amb motiu del Carnaval. De la mà dels Tambors de l’Albera i de l’artista Jordi Patxecu, el diumenge al matí vam organitzar una cercavila, i un espectacle d’animació infantil al carrer Major, davant de la Societat Unió Jonquerenca. Espero que l’any vinent ja podem gaudir d’un Carnaval com el d’anys anteriors.

– A La Jonquera, darrerament, s’ha protestat de valent en defensa del parc de bombers. Com s’hi ha implicat el consistori i quines perspectives tens?

Des de finals de l’any passat, els jonquerencs i les jonquerenques hem sortit al carrer setmanalment per protestar contra la proposta de distribució de personal i parcs de bombers per l’optimització operativa de la demarcació de Girona presentada pel govern català, que ha comportat la reconversió del parc de bombers de La Jonquera: d’un parc de bombers obert tot l’any a un parc de bombers voluntaris des de l’1 de gener de 2022. Lamentablement, una decisió presa d’esquena al territori, sense tenir en compte les nostres necessitats i amb una gran manca de transparència.

En aquest sentit, el passat divendres 18 de febrer, ens vam reunir, jo mateixa, els regidors i les regidores de l’equip de govern jonquerenc i alcaldies dels municipis afectats per la reconversió del parc de bombers de La Jonquera, amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i altres representants dels departaments d’Interior i de Bombers de la Generalitat de Catalunya per mirar de trobar una solució acceptada per totes les parts. Durant la reunió, les alcaldies vam aconseguir el compromís de constituir una taula de treball i seguiment de la reconversió del parc per tal d’analitzar trimestralment les dades aportades pels bombers i pels municipis.

Així doncs, durant les properes setmanes, a La Jonquera, avaluarem minuciosament les situacions d’emergència per exposar-les a la propera reunió trimestral i no dubtarem en demanar revertir la situació si la resposta no és l’esperada. La importància geoestratègica del parc de bombers de La Jonquera és clau. A més, de ser l’Alt Empordà una zona d’extrema vulnerabilitat, com tristament hem pogut corroborar recentment amb l’incendi forestal a Roses. En conseqüència, elevar els temps de resposta operativa ens sembla una greu irresponsabilitat i alertem de la seva perillositat.

Paral·lelament, des de l’Ajuntament de La Jonquera, constituirem la Comissió Municipal de Protecció Civil, que es reunirà periòdicament per tractar les situacions d’emergència del poble i on tots els agents implicats en la protecció de la vila seran convocats. Ara mateix, la defensa del territori i la seguretat dels nostres veïns i veïnes és una de les nostres principals prioritats.

– S’acosta el 8M. Un any més, com cal celebrar i reivindicar aquest dia?

A La Jonquera estem preparant una petita programació especial per commemorar i reivindicar el Dia Internacional de les Dones. Novament, ens sumarem a les reivindicacions feministes i nacionals amb la lectura del manifest guanyador del Concurs de Manifestos de l’INS la Jonquera a la Plaça de la Vila. També hem previst altres propostes, com una sessió especial de l’Hora del Conte amb contes de Violeta de La Tribu Juganera a la Biblioteca Carles Bosch de la Trinxeria i a les 19h un concert als Porxos de Can Laporta.

Sens dubte, un any més, la nostra voluntat és continuar posant el focus en la defensa dels drets de les dones. En aquesta línia, pensem que cal seguir treballant per assolir una igualtat real i efectiva en tots els àmbits de la nostra societat. I amb aquest objectiu, continuarem esforçar-nos, perquè volem una Jonquera acollidora, segura, moderna i feminista.

 1,361 visualitzacions totals,  4 vistes d’avui