L’alumnat de 3r de l’Escola Amistat ha utilitzat l’art urbà en un mur de Figueres per fer arribar un missatge de respecte que serveix per prevenir la violència infantil i l’assetjament sexual.
L’escola Amistat de Figueres ha dedicat el primer trimestre d’aquest curs a treballar la prevenció dels abusos sexuals fomentant l’autoestima pel propi cos. En el marc d’aquest aprenentatge per projectes, els infants de 3r han fet un graffiti, una eina d’expressió artística per transmetre un missatge de gran importància: “El meu cos és meu i de ningú més”. L’alumnat guiat pel seu interès en el món de l’art urbà, han treballat intensament per dissenyar aquest graffiti amb l’objectiu de conscienciar la comunitat escolar i més enllà sobre els drets del cos i la diversitat.
Durant aquest trimestre, els infants han treballat en profunditat les habilitats relacionades amb la presa de consciència del cos, tant des d’un punt de vista físic com emocional. A través d’activitats de cohesió, dinàmiques sobre diversitat i lectures com “La bici de la Lola”, “Tots som diferents” i “El Club dels valents”, els estudiants han reflexionat sobre les seves emocions, els sentiments propis i aliens, i han après a identificar-les per afavorir tant el benestar personal com una convivència harmònica entre els companys.
Per dur a terme la creació del graffiti, han hagut d’aprofundir en diversos àmbits del currículum. Inicialment han treballat habilitats per adquirir una bona comunicació oral i gestual, realitzant entrevistes a experts en disseny gràfic i investigant sobre l’street art. Aquest procés els ha permès elaborar textos orals, analitzar graffitis i exposar les seves pròpies idees de manera creativa. Durant el procés d’indagació també han analitzat les dades de problemes matemàtics per resoldre reptes de la vida quotidiana, com la mesura de la paret destinada al graffiti i la preparació d’un pressupost per adquirir els materials necessaris.
El projecte ha comptat amb la col·laboració de La dona del sac, un equip d’animació sociocultural i musical que porta el projecte “Pintarem el món: estimem les diferències”. A través d’aquesta col·laboració, els alumnes han fet l’esborrany del disseny i la dissenyadora gràfica Mercè Fernández i la il·lustradora de “Pintarem el món” els han ajudat en el disseny final del graffiti, fins a pintar-lo tots junts a mida real a una paret de la ciutat de Figueres, concretament al parc d’skate.
Aquest projecte, que combina aprenentatges en diversos àmbits com l’art, les matemàtiques i la comunicació, ha permès no només expressar les seves idees i valors, sinó també treballar aspectes fonamentals de la convivència i el respecte pel cos, les diferències i sobretot saber dir que NO.