Nascuda a Calonge l’any 1974, Anna Palet ostenta el càrrec de batllessa de Vilanant des del 2012, després de la renúncia del seu antecessor. Des de l’any 2019 compagina aquest càrrec amb el de consellera comarcal de Medi Ambient del Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Ara, tornarà a optar a revalidar l’alcaldia per consolidar els projectes que ha iniciat durant aquests anys. Un dels més mediàtics, el nou ajuntament que està a punt d’inaugurar.
Posem-nos en antecedents. Vostè mateixa va prendre la decisió de cedir l’edifici on s’havia projectat l’ajuntament a l’escola, i va traslladar l’ajuntament al barracó de l’escola. Com es va gestar aquesta decisió i com ho va rebre la gent?
Al 2011 quan vam entrar a l’Ajuntament, ens vam trobar amb una situació econòmicament molt delicada que avui en dia encara arrosseguem. A tot plegat s’hi sumava la falta d’equipaments públics, on una de les mancances principals era l’escola, situada en aquell moment en mòduls prefabricats. Paral·lelament, s’estava restaurant un edifici per destinarlo a les dependències de l’Ajuntament. Aquest edifici era l’antiga escola. Vam comprovar que en aquest projecte només es pensava en l’ajuntament, no s’hi projectava cap altra dependència municipal com el dispensari, o correus,o la sala per la gent gran. Per tant, el projecte que s’estava gestant no ens solucionava el problema. A més, els barracons tampoc reunien les condicions per el nombre de nens que teniem en aquell moment. I vam decidir prioritzar el benestar dels nens en comptes dels polítics i els treballadors de l’Ajuntament. Tota aquesta operació va tenir lloc a l’any 2015 i just ara, al 2023 podem tancar el cercle iniciat.
En pocs dies, per tant, s’inaugura el nou ajuntament. Ha sigut feixuc tot el procés?
Ha sigut molt llarg. Primer, per la dificultat a l’hora de poder comprar l’edifici, i després per fer el projecte. Econòmicament som un municipi amb pocs ingressos i depenem exclusivament de subvencions. Ens han tocat unes legislatures complicades, amb una crisi econòmica que va fer desaparèixer la única subvenció que ens podia permetre la restauració d’aquest edicfici. En aquesta última legislatura també ens va venir una pandèmia que va fer aturar tota la gestió de l’ajuntament. Al 2019, per fi, vam poder demanar la subvenció i a finals del 2021 vam començar les obres de restauració, amb l’ajuda econòmica també de la Diputació i una subvenció dels Fons Europeus Next Generation. La restauració ha estat llarga, adequar un edifici antic per a dependències municipals públiques és complicat i costós.
A pocs mesos d’acabar el mandat, quin balanç en fa?
Molt positiu, tot i que ha estat marcat per la pandèmia i tot es va aturar durant dos anys. Aquest fet, però, també ens va ensenyar a gestionar diferent les coses, a prioritzar i reinventar-nos. Han estat quatre anys complicats però que hem fet moltíssimes coses. Fa poc vaig treure del calaix el meu programa electoral de fa quatre anys, i realment ho hem fet tot i més! Perquè hi ha situacions en què surten propostes de subvencions o inversions que no tenies previstes, t’obren els ulls i immediatament les poses en pràctica al teu municipi. Han estat quatre anys que hem treballat de valent en totes les àrees i àmbits de l’administració pública.
Quins son aquells projectes que tenia en ment, que no es podran acabar en aquest mandat i que, per tant, quedaran al tinter?
Només un, l’adequació del local social. Hem hagut de prioritzar i tots els esforços han anat a l’edifici de la rectoria, no hem tingut cap possibilitat de fer la reforma integral del local social. Això si, tenim el projecte fet i sobre la taula.