Portalblau

Els noms que completen la programació del festival, que s’allargarà fins al 15 d’agost, són: Texas, Ara Malikian, Els Catarres, Stay Homas, Clara Peya, Dafné Kritharas, Beth i Laura Andrés, Ramon Mirabet, Gio Symphonia, Míriam Cano i Nora Baylach.

El Festival Portalblau, que inclou en la seva 15a edició més disciplines artístiques que mai, presenta aquest cap de setmana quatre propostes que van del teatre al circ, passant per la literatura i la música.

La primera d’elles, i que arrenca ja amb entrades exhaurides, es podrà veure divendres 22 a un dels nous escenaris del festival: el Camp de les Aromes de L’Escala. Aquest espai acollirà la posada en escena que el director Albert Arribas ha creat a partir del text Licaó. Apologia del desig, del grec Dimitris Dimitriadis, considerat un dels dramaturgs més rellevants del panorama teatral contemporani. L’actor Sergi Torrecilla donarà vida a Licaó, amb el que el públic s’acostarà a les darreres hores de vida del seu mestre, el filòsof Sòcrates.

Dissabte 23, l’Alfolí de la Sal acollirà la conversa literària entre l’escriptor, pintor i escultor marroquí Mahi Binebine, un dels més prestigiosos novel·listes del seu país, i el seu traductor al català, el poeta Manuel Forcano. L’obra de Binebine reflecteix els problemes socials més greus que afecten la riba sud de la Mediterrània com les màfies, l’islamisme violent, la discriminació de les dones, la immigració il·legal o la repressió política. La proposta, que compta amb el suport del Festival Mot, pretén acostar al públic català una veu de referència dins la tradició literària marroquina, veïna, enorme i espectacular, però molt desconeguda encara a casa nostra.

Més tard, la música prendrà el relleu amb l’actuació gratuïta del grup Habla de mí en presente, que portaran la seva original proposta de technorumba a la Riba, un altre dels nous escenaris del festival. Aquest col·lectiu musical influït per l’escenar techno de Berlín, on es va crear, presenta a Portalblau el seu primer disc Vivir más.

Diumenge 25 serà dia de circ al festival. De nou la Riba serà l’escenari on el públic podrà gaudir de forma gratuïta d’Espera, de la Companyia de Circ “eia”. Reconeguda amb el Premi de la crítica de Catalunya 2017 al Millor espectacle de carrer, la peça convida el públic a viure de prop i en una atmosfera que ens transporta a un lloc fora de temps les acrobàcies d’uns artistes que es converteixen en artesans del moviment.

Un festival polièdric i compromès

La direcció del festival continua ferma en la seva aposta per donar espai a totes les disciplines artístiques, un compromís que s’ha convertit en els darrers anys en un tret diferenciador de Portalblau. En aquest sentit, Portablau presenta una programació molt polièdrica, que inclou espectacles que van des de la dansa al circ, passant pel teatre, la literatura i la poesia.

Fins al 15 d’agost, Portalblau ofereix més d’una vintena de propostes de música, dansa, teatre, poesia, literatura, pensament i fotografia que tindran lloc a diferents espais d’alt valor patrimonial de L’Escala i Empúries: la Mar d’en Manassa, l’Alfolí de la Sal, el Jardí Clos del Pastor, la Riba, la Plaça Víctor Català, el Camp de les Aromes, el Fòrum romà, els jardins de la Muralla grega o el claustre del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries.

El festival, organitzat per l’Ajuntament de l’Escala, el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i TEM Productions, reforça en aquesta 15a edició el seu compromís cultural, social i mediambiental, que es fa palès tant en la visió artística com en la gestió i organització de l’esdeveniment. Tot plegat amb l’eix conceptual que caracteritza Portalblau: la promoció dels valors de la cultura a la Mediterrània.

La propera setmana hi haurà més dansa, música i poesia al festival. Divendres 29 de juliol la ballarina Nora Baylach actuarà a la plaça Victor Català. Dissabte 30 de juliol serà el torn de Dafné Kritharas, artista nascuda a París de pare grec i mare francesa que actua per primera vegada a Catalunya i amb entrades exhaurides. Serà al Jardí Clos del Pastor. Al mateix escenari però un dia després es podran escoltar els versos de la nordamericana Maggie Nelson en veu de la seva traductora al català, la també poeta Míriam Cano.

A l’agost, grans noms de la música internacional i catalana

La música prendrà protagonisme a l’agost. La Mar d’en Manassa serà l’escenari, durant la primera setmana del mes, de les actuacions de Beth i Laura Andrés, que presentaran el seu nou disc, Natural Women (5 d’agost); Ramón Mirabet, que també presenta nou àlbum, Free (6 d’agost); Gio Symphonia, que interpretaran els Clàssics del cinema sota la direcció de Marc Timón (7 d’agost); i Clara Peya, que fa parada a Portalblau amb la seva gira Perifèria (8 d’agost).

El Fòrum romà d’Empúries, escenari de gran format, prendrà el relleu com a escenari dels concerts de la darrera setmana, protagonitzats per grans noms de l’escena musical internacional i catalana. Abans, però, es podrà veure Més lloc per a la fosca Capítol 1: Natura, un espectacle electrònic d’arrel –i de terror– basat en Solitud, de Caterina Albert i Paradís. Aquesta activitat, vinculada a la Fira Mediterrània de Manresa, es farà dimecres 10 d’agost al claustre del MAC-Empúries.

Un dia després, l’11 d’agost, Texas donarà el tret de sortida als concerts de gran format al Fòrum Romà d’Empúries. El grup escocès liderat per Sharleen Spiteri puja als escenaris en una gira internacional per presentar Hi, el seu desè treball d’estudi, que commemora el 30è aniversari del seu àlbum de debut, Southside. El grup català Stay Homas també farà parada a Portalblau en el marc de la seva gira internacional per presentar Here2Play. Serà el divendres 12 quan el públic podrà gaudir d’aquesta banda que ja s’ha convertit en una de les més consolidades del panorama musical.

Dissabte 13 serà el torn d’Els Catarres, que faran sonar el seu nou àlbum, Diamants, al Fòrum romà en un concert que promet ser imperdible. Diumenge 14 el públic familiar té una cita amb El Pot Petit, que arriba al festival amb la gira Vull cantar i Vull ballar, un espectacle molt festiu que combinarà la música i els titelles amb els millors temes dels seus discos. També molt especial serà l’actuació d’Ara Malikian dilluns 15 d’agost en el marc de la seva gira mundial The Ara Malikian World Tour, que tancarà la quinzena edició de Portalblau.

Durant l’agost també hi haurà lloc per a la fotografia. Del 5 d’agost al 4 de setembre es podrà visitar l’exposició fotogràfica El mar i les persones, que mostra les 43 imatges finalistes de la segona edició de MedFoto, el primer Concurs Internacional de Fotografia del Mediterrani.

 1,862 visualitzacions totals,  24 vistes d’avui