Expo-Agullana

Quantes obres en dibuix o pintura s’han realitzat de cada poble, per part de diferents artistes? A aquesta pregunta, en el cas d’Agullana, hi ha intentat respondre l’historiador de l’art Enric Tubert, que des de sempre ha treballat temes relatius a la història del seu poble natal. Fruit de tot plegat és l’exposició ”Agullana pintada i dibuixada” que ha comissariat ell mateix i que es va poder visitar fins al 12 de setembre passat a la sala municipal d’exposicions. La mostra es complementa amb un catàleg que vol ser un compendi de tot el que s’han trobat, fins ara, que relaciona els artistes amb el municipi.

Tubert explica que “cada vegada que treballava un tema històric del poble o algun aspecte de les seves tradicions, o del seu patrimoni, vaig adonar-me que constantment localitzava peces que evidenciaves que un gran nombre d’artistes, de diferents estils i tècniques, en alguna moment de la seva trajectòria havien decidir pintar el paisatge del poble, els seus carrers, els seus masos o el veïnat de l’Estrada. En començar a ordenar aquest material, vaig adonar-me que era un tema que necessitava una recerca sistemàtica i que representava un patrimoni molt dispers i, evidentment, poc conegut”.

A partir d’aquí va ser quan “va anar agafant cos el projecte de fer públics els resultats de la recerca. Vaig plantejar la idea a l’Ajuntament i de seguida hi hagué la predisposició de cedir la sala municipal per fer-ne una exposició i l’edició d’un catàleg, que per mi és una qüestió bàsica ja que representa la permanència de la mostra i del meu treball”. Fa dos anys i mig que va començar aquesta recerca i, finalment, durant la passada Festa major del poble, es va presentar el resultat de tot plegat. A l’exposició, però, només hi ha una cinquantena d’obres, però la xifra total és molt superior, quasi arriba a les 300.

FOTO: Enric Tubert, comissari de l’exposició que s’ha pogut visitar a Agullana.

 781 visualitzacions totals,  76 vistes d’avui