Parlem amb Anna Torrentà, alcaldessa d’Ordis.
“Treballem per tenir un centre d’interpretació dedicat a Alexandre Deulofeu i Carles Fages de Climent, dos personatges icònics per al municipi d’Ordis”
Ordis va ser pioner amb energies renovables, ¿com veu el projecte de macroparc solar a l’oest de l’Empordà?
Cal fer la transició energètica i l’Empordà i la resta de comarques gironines són a la cua en la producció d’energies renovables; ara bé, cal fer-la parlant amb la gent del territori i, si com és el cas del parc solar de 62 hectàrees, a l’oest de l’Empordà, si hi ha municipis veïns que no hi estan d’acord, com és Lladó i Navata, des d’Ordis els hem de donar suport. La transició energètica ha de ser un model participat, distribuït i consensuat amb el territori; un model menys atractiu per a grans inversors, on caldrà que l’energètica pública hi tingui un paper important.
Com podeu fer els micropobles perquè els habitants tinguin els serveis bàsics?
A l’Associació de Micropobles de Catalunya ens hem unit per ser més forts i, a l’hora de parlar amb les administracions, que ens tinguin presents en les seves polítiques, per tal que tinguem la mateixa qualitat de vida i accés a serveis bàsics que poblacions més grans, revertint el despoblament i afavorint l’equilibri territorial. Hem treballat l’avantprojecte de Llei de l’Estatut dels municipis rurals, perquè es prioritzin els municipis de pocs habitants i es facin polítiques específiques.
Quina valoració fa de la seva etapa com a delegada del Govern a Girona?
Va ser breu, intensa i apassionant. Ser Delegada és un reconeixement a la feina feta des de l’alcaldia d’un poble petit com és Ordis. He de dir que des de les delegacions territorials es fa una feina enorme, ja que la gent ens té en compte perquè l’ajudem en la gestió dels assumptes públics del seu interès.
Quins projectes ha desenvolupat des de l’Ajuntament d’Ordis?
Soc alcaldessa des de fa 9 anys i hem realitzat diversos projectes com la millora de gestió dels residus, amb la implantació de la recollida porta a porta de matèria orgànica, l’autocompost i el retorn als veïns en forma d’adob. Hem treballat la cohesió social del municipi, a través de la cultura i l’organització de la Fira i la Marxa de l’Ordi, i també la cultura de la dona, que és molt important en el món rural, ja que havia estat invisibilitzada.
Quins reptes té fins al final del mandat 2023-2027?
A l’escola substituirem els mòduls per edifici d’obra, amb una aportació de 300.000 € per part del municipi. Tinc el projecte d’habilitar una casa del mig del poble com a punt de divulgació de dos personatges icònics per al municipi d’Ordis com són Alexandre Deulofeu i Carles Fages de Climent. Pel que fa a la producció d’energia renovable, Ordis té excedent i el destinarem a una comunitat energètica.
Com veu el futur d’ERC?
Ens trobem en un moment de definició de la nova estratègia i lideratge del partit… on haurem d’estar units per tirar endavant projectes on la ciutadania s’hi senti a gust, donant veu a la militància i fugint de personalismes, amb la voluntat de tornar a construir un espai polític fort als Països Catalans