Des de l’octubre del 2013 Vilafant torna a gaudir de pa d’una qualitat excel·lent. Després de catorze anys, la Carme i el seu home van engrescar-se a recuperar el Forn de la Plaça, una fleca amb un preciós forn de llenya. Ara ja han complert nou anys al poble i estan molt satisfets de l’acollida.
Què us va portar a obrir una fleca al bell mig de Vilafant?
Feia temps que buscàvem un forn de llenya perquè el meu home és flequer de tota la vida. Volíem recuperar-ho. Quan vam venir a viure al centre històric vam trobar el forn! No sabíem que hi era, el vam trobar de casualitat! Vam haver-li de fer quatre petits arranjaments, però el forn estava sencer i en molt bon estat.
Com ha sigut l’acollida per part dels vilafantencs i vilafantenques?
Molt bé. De seguida que vam obrir vam tenir una bona acollida. Tenim clients molt fidels i tornar a recuperar un forn que hi havia sigut tota la vida, és molt bonic. Alguns t’expliquen que recorden
com era abans la fleca. Ara no ho tenim exactament igual perquè feia catorze anys que estava tancat i la normativa ha canviat, però la gent s’emociona de tornar-ho a veure obert. I s’ha de dir que els veïns dels pobles del voltant també ens venen a buscar pa!
Es valora la qualitat del pa avui dia?
No. Et trobes molta gent que et diu que pel preu d’una barra de la fleca en tenen quatre al supermercat. Però no és el mateix. El pa és un plat més de l’àpat, és el que acompanya la resta de plats. A més, cal tenir en compte tota la feina que es fa. El meu home, a les nou del vespre, se’n va a la fleca a començar a pastar el pa. I és clar, depèn de quin temps fa: si plou, si fa tramuntana, si hi ha humitat, si l’ambient és més sec… tot això la gent no ho té en compte. Després surten les intoleràncies, i és normal, amb aquestes barres de supermercat no saps què estàs menjant. Han sortit d’un congelador, no han llevat ni fermentat, les congelen i més tard se les mengen. La qualitat no té res a veure.
És una feina molt sacrificada!
Sí, jo durant el dia estic a la botiga i ell a la nit. Fer el pa és un procés llarg i laboriós, s’hi està tota la nit, des de les nou del vespre fins passades les set del matí. No tenim càmeres de fermentació controlada, fem el pa de la manera més artesanal: el forn de llenya i els carros de fusta de sempre, per això influeixen tant les condicions ambientals. Hi ha dies que a les set del matí el pa ja està sortint del forn, i altres que encara hi ha d’entrar perquè no ha llevat bé. Són moltes hores! Però si t’agrada, t’organitzes i t’hi adaptes!
EL FORN DE LA PLAÇA
C. Figueres 2,
17740 VILAFANT (Girona)
Tel: +34 972 54 89 46
https://elforndelaplaca.com/