Creation Catalane

Jacky Verges, mare d’una de les fundadores d’aquest taller tradicional arrelat a Saint-Laurent-De-Cerdans, explica com van ser els orígens i com funciona aquesta empresa tan especial dedicada a la fabricació d’espardenyes, vigatanes i espantoufles, que ha sabut conjugar tradició i modernitat en un producte de sempre d’alta qualitat.

Com va començar la vostra empresa?

Vam fundar l’empresa el febrer de 2008. Hi havia un artesà al poble que era l’últim fabricant d’espardenyes vigatanes i un parell de noies joves van decidir muntar l’empresa perquè no es perdés aquesta tradició al Vallespir.

Quins productes oferiu?

La nostra especialitat són les vigatanes, que és el calçat tradicional de la Catalunya Nord i el nom significa que originàriament van néixer a Vic. També fabriquem l’espardenya sense llaç, però la nostra principal fabricació són les espantoufles, que estan folrades de pell de xai per dins, perquè aquí fa molt de fred a l’hivern. Les espantoufles són una marca registrada que ningú més pot fabricar. Nosaltres som els últims fabricants francesos que hi ha al Vallespir i som els últims que utilitzem el punt petit.

Heu tingut força èxit.

Sí, tenim molta feina, sobretot ara, en el període de Nadal. Gairebé tota la nostra fabricació es fa sota comanda i pràcticament no tenim estoc. Com som fabricants, podem personalitzar totes les espardenyes que ens encarreguen, colors, brodats, el que ens demani el client.

És una forma de treballar a mà que mereix tot el respecte.

Tot el que fabriquem està fet aquí. Amb molt d’afecte i tot el màxim respecte per la història del nostre poble, que antigament ja era on la gent de la zona comprava el calçat. Nosaltres tenim maquinària que data de 1900 i que amb prou feines es conserva a Europa.

Qui fa els dissenys?

La propietària de la casa, la meva filla Céline, ella és l’ànima de l’empresa i és ella qui fa els dissenys i selecciona les teles. El nostre equip és molt jove. Som sis persones amb moltes ganes i il·lusió per la nostra feina, i fins i tot tenim un comercial que ha fet diverses maratons calçant viguetanes i ha arribat a fer la cursa de muntanya del Canigó amb elles, el que demostra que no es trenquen fàcilment.

En quins punts de venda es poden trobar els vostres productes?

Només es poden comprar per internet (www.espadrille-catalane.com) o venint aquí, a Saint-Laurent-de-Cerdans.

A més a més, organitzeu visites guiades al taller?

Ara no podem per culpa del confinament, però esperem que l’any vinent es pugui tornar-les a fer. La visita es pot seguir en català, francès i fins i tot en el llengua de signes. Per organitzar una visita es necessita un mínim de 15 persones i pròximament tindrem el Museu de l’Espardenya, que esperem que estigui obert l’any vinent.

 787 total views,  4 views today