SANTA-CREU

Es va incorporar a la faràndula de la ciutat l’any 1876

En “Berruga” és el més antic i popular gegantó de la faràndula gegantera de la ciutat. L’any 1876 hi ha constància de que va sortir per primer cop un capgròs anomenat popularment ‘En Berruga’, per la berruga que té al cap. Alguns historiadors esmenten que va ser realitzada per l’artista olotí Ramon Amadeu, Imaginer, autor, -entre altres-, de la imatge de gran realisme de la Mare de Déu dels Dolors que podem veure a l’església parroquial de sant Pere,de Figueres. Durant la guerra civil va ser destruït.

A l’any 1944 se’n va fer una còpia de guix i, al 1994, al taller de Ventura i Hosta, es va fer una nova copia, amb poliéster i fibra de vidre, més lleugera i fàcil de portar que és la que podem veure actualment.

Frederic Gironella va escriure que “Anava al davant de tots, vestit d’una roba verda amb maneres d’Arlequí, tot cascavells i cintetes, un nano amb el cap molt gros, la “Berruga” que li dèiem, perquè en la calba lluent hi tenia una excrescència i un granot dessota l’ull Que la cara li estrafeia”.

La imatge d’en Berruga ha estat present en vàries ocasions com a motiu principal dels cartells de fires com el de l’any 2000, amb una oora de Noguera, i el de 2017 obra de Wawa (Alba Falgarona).

 5,205 visualitzacions totals,  11 vistes d’avui