Joaquim Morillo, alcalde de la Vajol ens convida a la sisena edició de la Fira Transfronterera del Bolet i la Castanya, el 13 d’octubre.
Com ha evolucionat la fira al llarg d’aquests sis anys?
La fira ha tingut una evolució variable, especialment a causa de la pandèmia. Hi ha hagut anys amb una molt bona acollida, mentre que altres, com fa dos anys, van tenir una participació més baixa. La pandèmia ha marcat clarament el ritme de les edicions recents, i ara estem intentant recuperar l’impuls.
Tot i que actualment celebrem la sisena edició, aquest tipus de fira transfronterera ja es feia des de fa molts més anys, tot i que inicialment se celebrava a l’agost. Va ser quan es va traslladar a octubre, coincidint amb la temporada dels bolets i les castanyes, que va començar a dir-se així. Així doncs, la fira té una trajectòria més llarga, encara que amb altres dates i formats.
Com ajuda aquest tipus d’activitats a connectar la fira amb la cultura gastronòmica de la comarca?
El tast de vins i els menús especials dels restaurants locals són dues de les activitats que connecten directament la fira amb la cultura gastronòmica de la comarca. Els restaurants Ca la Conxita i Casa Comaulis ofereixen menús basats en productes de temporada com els bolets i les castanyes, que són essencials en la cuina local durant aquesta època.
A més, el tast de vins dirigit per Josep de Tocat pel Vi destaca per oferir vins de varietats locals, explicant-ne l’origen i la relació amb la cuina de la comarca. Aquesta activitat reforça la connexió entre el vi i la gastronomia, fent que sigui una part integral de l’experiència de la fira.
Quin paper tenen els restaurants?
Els restaurants locals juguen un paper clau en la promoció dels productes de temporada, ja que els bolets i les castanyes són protagonistes dels seus menús especials. Aquests menús permeten als visitants degustar plats tradicionals de la zona amb ingredients frescos i locals, fent visible la riquesa gastronòmica del territori.
Hi ha alguna novetat a destacar en aquesta edició de la fira?
Entre les novetats d’aquesta edició destaca el recull de memòria fotogràfica per a la creació d’un llibre sobre el Patrimoni Fotogràfic de La Vajol, amb la col·laboració de la Diputació de Girona. També cal destacar la popularitat creixent de les visites a la Mina Canta, que van començar l’any passat.
Tot i que la fira continua centrada en la gastronomia i els artesans, cada cop agafa més rellevància la dimensió cultural i patrimonial del municipi, especialment amb iniciatives com les visites a la mina i el recull de testimonis històrics.