Del 6 al 8 de setembre, Castelló d’Empúries es transforma per acollir Terra de Trobadors amb el títol ‘L’art de trobar i la joglaria al comtat d’Empúries’. El regidor de Cultura i Patrimoni, Josep Maria Gironella, explica les claus d’un festival amb 32 edicions.
Com es fa perquè un festival continuï sent atractiu amb 32 edicions?
Per a mi, un dels canvis més importants és la col·lecció d’estudis medievals que vam iniciar el 2023. Cada edició de Terra de Trobadors està marcada per un tema i se’n publica un estudi. És el pal de paller, amb una temàtica ben definida que dona contingut al Festival i donem a conèixer de forma documentada el que va ser l’edat mitjana a l’Empordà.
Els dos primers volums de la col·lecció han estat encàrrecs directes i aquest any hem fet un concurs, al qual s’han presentat sis projectes, i el guanyador serà el tema de l’any vinent. És el camí a seguir per fer una regressió històrica d’acord amb la realitat.
Què es pot destacar del festival d’aquest any?
La temàtica són els trobadors. Precisament, els que donen nom al festival. Es va pensar molt vinculat a la música, a la poesia… Tornem al tema original, amb tot de documentació i donant molta més credibilitat i veracitat al discurs. Expliquem què era un trobador, quines trobades hi havia, quines formacions, quins noms propis… Saber-ne més ens permet fer un Terra de Trobadors amb recreacions històriques de qualitat.
Què s’hi trobaran les persones que hi vinguin?
Com a medievalista que soc, m’ha cridat molt l’atenció la documentació sobre un joglar, que era d’Ordis, i tenim el contracte que li va fer un cavaller perquè acompanyés la seva companyia de militars mercenaris cristians que se’n van anar a lluitar al nord de l’Àfrica. Una de les recreacions d’aquest any serà al voltant d’aquest personatge i de la companyia de mercenaris.
Hi participen moltes entitats del municipi?
Les entitats són importants i un dels objectius és que l’estudi de cada any serveixi de font on beguin per inspirar-se i fer la seva creació. I fer-ho amb qualitat. A més, volem engegar un projecte amb les escoles i instituts de Castelló perquè l’alumnat treballi un aspecte de la temàtica de l’any. Pensem en un projecte educatiu que involucri l’alumnat amb Terra de Trobadors i amb un treball final que es presentarà en públic.