Cursa Castello

Esther Bussó, membre de l’equip organitzador, explica que la prova solidària que es va anul·lar al maig per la pandèmia finalment es podrà fer entre el 31 de desembre i el 6 de gener. La cursa és oberta a tothom i les inscripcions encara són obertes a internet. Aquesta tercera edició, la recaptació es destinarà als investigadors del càncer de mama de l’Hospital Josep Trueta de Girona.

Després de l’aplaçament del mes de maig a causa de la pandèmia, ara es farà la cursa en un format diferent.

La cursa s’havia de celebrar el passat 31 de maig. En les dues edicions anteriors la vam fer a la primavera, per diferenciar-la de les altres carreres com aquesta que se celebren a Figueres, al mes de novembre; Roses, al setembre; La Jonquera, al desembre, o l’Escala, al gener. La fem quan no la fa ningú, amb bon temps, i així també les samarretes llueixen més perquè ara, a l’hivern, molta gent les porta per sota de la roba d’abric.

Amb tants problemes per la pandèmia, aquest any no teníem previst fer la prova, però ens sabia molt greu perquè volíem fer una aportació per impulsar la investigació de la malaltia. Llavors vam tenir la idea de celebrar una prova tipus Sant Silvestre. Ens vam llançar a la piscina sense tenir patrocinadors i a la fi hem aconseguit que dues empreses ens donin suport, Jomar i Etko.

Quan es pot fer la cursa?

Es pot fer des del 31 de desembre fins al 6 de gener, ambdós dies inclosos. Aquests dies el recorregut que surt de Castelló d’Empúries estarà senyalitzat amb cartells. Però si algú vol fer-la abans o després, també pot perquè el recorregut segueix la via verda que uneix Castelló amb Empuriabrava.

Qui pot participar?

Tothom, a diferència d’altres carreres d’aquest tipus, la nostra està oberta a tothom i totes les edats. Si es tractés d’una carrera en què només poguessin participar homes, les dones ens hauríem queixat, per això també pensem que nosaltres no podem fer el contrari. Com més gent participi, més recaptarem per aquesta bona causa, i cal no oblidar que el càncer de mama també afecta els homes, encara que sigui en un percentatge molt menor.

Quina distància tindrà i com es pot fer el recorregut?

Són cinc quilòmetres en un recorregut fàcil i molt pla, però si algú vol fer el doble, també pot fer-ho. Des de la sortida del Pont Nou de Castelló fins a la desembocadura de la Muga a Empuriabrava hi ha cinc quilòmetres, per tant, l’anada i tornada sencera són 10 quilòmetres. Nosaltres hi posarem un senyal a mig camí, a 2,5 quilòmetres de distància, perquè la gent sàpiga que està a meitat del recorregut i pugui optar per tornar a Castelló si així ho prefereix.

Es pot fer en bici, patinet elèctric o moto?

No es pot fer amb cap vehicle que porti motor i tampoc recomanem fer-la en bici perquè hi haurà molta gent caminant i pot ser un caos. L’ideal és fer-la caminant o corrent. Només en el cas dels nens petits es pot considerar l’excepció de fer-la amb patinet o patins.

Què passarà si es torna a decretar el confinament domiciliari?

Sí, també hi pot haver gent confinada durant aquestes dates i per això proposem que es faci un repte a casa si no es pot sortir a l’exterior. És d’elecció lliure, i l’únic que demanem nosaltres és que la gent es faci fotos o vídeos i les pengin a les xarxes socials de la cursa o a les seves particulars, però etiquetant-nos perquè tinguem constància i per ajudar a divulgar la cursa.

Quant costa la inscripció i a on anirà a parar la recaptació?

La inscripció costa 8 euros i la recaptació es destinarà al centre que l’Institut Català d’Oncologia té a l’Hospital Josep Trueta de Girona. Creiem és molt important col·laborar amb aquesta institució en aquesta època, en què l’efecte covid s’està portant gairebé tots els ajuts per a la investigació, perquè hi ha altres malalties, com el càncer, que encara hi són i no es poden deixar de banda. Aquestes petites accions ajudin a fer que no quedin relegades per l’actual pandèmia.

Com ens podem apuntar i on i quan es recolliran els números d’inscripció i les samarretes?

Les inscripcions presencials ja han acabat, però encara es poden fer per internet fins al de 6 de gener mitjançant el web curses.cat. Per repartir les samarretes i els números d’inscripció, ens posarem contacte amb els participants o establirem un punt de recollida perquè la gent vingui a buscar-los.

Quantes inscripcions teniu?

Ara tenim més de 300 inscripcions i, encara que l’any passat van ser més de mil, si aquest any arribem a 500, ja estarem contents, perquè entenem la difícil situació per la pandèmia i que, a més a més, en aquesta època de l’any fa fred.

Han canviat molt les coses en aquestes tres edicions que heu organitzat?

En les dues primeres edicions, com no érem una associació, no teníem número de compte bancari propi. En aquests dos primers anys ens va recolzar Oncolliga de Castelló, perquè sense ells no hauríem pogut organitzar-la. Però en veure que la cursa tenia molta tirada, ens vam constituir com a associació. En les dues primeres edicions els diners va ser per Oncolliga de Castelló, i no descartem que torni a ser així en el futur.

És emocionant que hi hagi suport per aquesta causa.

Sí, ho és. En els dos primers anys vam tenir uns 80 comerços i empreses que col·laboraven amb aportacions econòmiques o obsequis per sortejar. Aquest any, amb totes les dificultats que estan passant, continuem tenint 40 establiments que ens segueixen donant regals i aportacions. És un suport que s’agraeix molt.

 5,630 visualitzacions totals,  3 vistes d’avui