JOSEP-BERNILS-Fires

Josep Mª Bernils, Vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Empordà.

Quin records té de les fires de la seva joventut?

Era el moment de trencar rutines amb la sempre monòtona vida escolar de l’època, de tenir un programa d’activitats divers per compartir amb amics i amigues. En definitiva, uns dies que esperaves amb ganes per poder descobrir una mica més el món (que aleshores era simplement la teva ciutat).

Què és el que més li agradava de les fires d’abans?

Sense cap mena de dubtes, la desfilada de carrosses. Tan de petit com de jove, era l’acte que més em cridava l’atenció per la seva espectacularitat i perquè era el que aplegava més gent de Figueres i de tota la comarca.

Quina atracció li agradava més?

El ‘saltamontes’ i els autos de xoc. El primer, era el màxim d’aventura saltant pels aires que em permetia a mi mateix. El segon, perquè representava un tastet de l’autonomia que tots anhelaven per quan poguéssim conduir un cotxe de veritat.

I, quin espectacle?

Sempre recordaré l’impacte que em causava la cursa de braus, la sang que brollava dels animals i l’atreviment dels toreros a enfrontar-se a aquelles bèsties. Aleshores no ens plantejàvem cap altra consideració animalista en relació als toros. Vist amb els ulls d’avui, era una bestialitat.

Té alguna anècdota de les Fires?

A les Fires de l’any 1975, amb 15 anys a punt de fer, vaig començar a donar sortida a la meva vocació de periodista per una revista juvenil, “Tramuntana”, que s’editava en multicopista a Figueres. Vaig realitzar una entrevista a una parella musical que acabava de triomfar a Eurovisión, Sergio y Estíbaliz. La vaig fer a la desapareguda sala del Quijote, abans de la seva actuació.

Qué és el que més li agrada de les fires actuals?

Les desfilades al carrer, els espectacles teatrals, les fires temàtiques –especialment la del Llibre Vell- i el castell de focs d’artifici, sobretot el pirotècnic musical dels darrers anys.

Què treuria/afegiria a les fires d’ara?

Esponjaria la Fira del Dibuix i de l’Artesania, al llarg dels dius festius de la Santa Creu, perquè en els darrers anys l’havia trobat molt massificada; incorporaria més desfilades de bandes de música pels carrers –per fer festa per tota la ciutat- i desvincularia l’espectacle pirotècnic al darrer dia de Fires, fins i tot potser el faria per la inauguració.

 4,698 visualitzacions totals,  5 vistes d’avui