JOSEP Mª DACOSTA

Josep Mª Dacosta, biòleg de formació i empordanòleg de passió.

Quins records té de les fires de la seva joventut?

Les fires tenien abans molts animals com a protagonistes, cosa avui impensable. La pesca dels ànecs, antigament es feia amb exemplars vius de tortugues, d’una espècie que ara està protegida. Una altra atracció era la rateta en la qual un conill porquí restava sota un cistell que, en aixecar-lo, es dirigia a una de les portes amb número,que envoltaven l’animal i aquesta xifra assenyalava la butlleta guanyadora. El circ era un espectacle bestial pel gran nombre de feres i altres salvatgines que eren obligades a participar-hi.

Qué és el que més li agrada de les fires ?

Les fires són lloc de trobada amb moltes persones que han anat a viure a fora i tornen per la festa major de la ciutat. Són molt agradables aquests retrobaments. També és un goig coincidir amb amics, coneguts i saludats de la rodalia que s’acosten a la capital, que respira un ambient festiu de delectació i gatzara.

Quina atracció li agradava més?

Jo frisava per veure les majorettes, perquè de fet el seu és l’únic uniforme que m’agrada. Ara m’encanta anar a veure la rua infantil, amb els dissenys espectaculars de l’artista Ettore Battaglia i realitzats per mares i pares dels nens participants. Em sembla una meravella estètica fruit d’una gran imaginació i talent.

I, quin espectacle?

L’espectacle que vull evocar són els focs artificials, en concret per l’anècdota que protagonitzà Salvador Dalí quan estava als Estats Units i li van preguntar: -Señor Dalí, ¿qué opina de las pruebas nucleares en el desierto de Nevada?. El Diví respongué –A mi me parecen muy bien siempre y cuando después de las explosiones atómicas aparezcan uns fuegos artificiales que digan «Viva Figueras»… que com es recordarà és la cloenda de l’espectacle pirotècnic que tanca les Fires i Festes de la Santa Creu.

Té alguna anècdota, o record, de les fires?

Vull destacar el concurs de Creus de Maig en el qual participen nombrosos ciutadans i col·lectius figuerencs. En 2012, en Ricard Pey volia una idea per fer la Creu de la plaça de les Patates. Li vaig dir que folrés una creu amb bosses de patates fregides, que donaran color i serà original. En Ricard es va posar en contacte amb empreses del ram i li van oferir els embolcalls. El resultat va ser espectacular.

Qué afegiria/eliminaria de les fires ?

Des les fires de 2021 eliminaria la Covid-19, així podríem gaudir tots plegats dels actes i espectacles. Bones fires i visca Figueres!

JOSEP Mª DACOSTA

 6,492 visualitzacions totals,  1 vistes d’avui