Facebook Twitter Instagram WhatsApp
    Trending
    • Gregory Abella: “El més important és el que el nostre client quedi satisfet”
    • Set Escoles Verdes de l’Alt Empordà treballen el canvi climàtic i la sequera a l’embassament de Darnius-Boadella
    • Els càmpings gironins L’Àmfora i El Delfín Verde, premiats amb els prestigiosos ACSI Awards 2023
    • La Magdalena Flamenco s’estrena amb un tablao proper i íntim a l’Alt Empordà
    • L’Institut Cendrassos de Figueres rep el Premi Baldiri Reixac de la Fundació Carulla a experiències innovadores
    • El Festival Nartura s’estrena als Aiguamolls de l’Empordà
    • Inici dels serveis de transport urbà d’estiu a Roses
    • Concert solidari per l’educació a Uganda
    WhatsApp Twitter Facebook Instagram
    Revista CRAE · Cultura comerç i oci
    Hotel Octavia Cadaques
    Petrolis Figueres - Venda de gasoil a domicili - Carburants i combustibles
    • Inici
    • Agenda
    • Empresa & Serveis
    • Entrevistes
    • Gastronomia
    • Gent i Oci
      • Cultura
      • Actes Socials
      • Fires i Festes
      • Homenatges Vellesa
      • Especial Eleccions 2023
      • Especial Fires Santa Creu
      • Especial anversari CRAE
      • Especial Vi de l’Empordà
      • Especial Dona Empresària
      • Gent de l’Empordà
    • Curses
      • Cursa de la Dona de Figueres
      • Cursa de la Dona de Roses
      • Cursa de la Dona de Castelló d’Empúries
      • + Curses
    • Salut i Bellesa
    • Notícies
    • Pobles
      • Alt Empordà Poble a Poble
      • L’Encant de l’Empordà
      • L’Empordà
    Revista CRAE · Cultura comerç i oci
    Inici»Gent i Oci»Especial Vi de l'Empordà»Parlem amb Josep Serra, del celler La Vinyeta, de Mollet de Peralada
    Especial Vi de l'Empordà

    Parlem amb Josep Serra, del celler La Vinyeta, de Mollet de Peralada

    13 de Març de 202344 Vistes
    celler-la-vinyeta

    La Vinyeta és una empresa relativament jove –neix el 2002– situada al bell mig de l’Alt Empordà, al terme de Mollet de Peralada, que es dedica a l’explotació de vinya i d’olivera. El projecte arrenca amb la compra a Mollet de Peralada d’un parell de vinyes velles –entre 55 i 80 anys de vida– de les varietats carinyena i garnatxa a les quals afegeixen noves plantacions fins a arribar a les 30 hectàrees actuals.

    La Vinyeta és un dels projectes més joves i dinàmics de la DO Empordà. Els seus propietaris, Josep Serra Pla i Marta Pedra , que, inicialment es dedicava a l’explotació de la vinya i l’olivera i que han ampliat amb altres activitats: ramaderia, Enoturisme, apicultura, etc. La Vinyeta va obtenir el 2017 el Premi Nacional d’Enoturisme,i, el 2018, el premi al millor celler català de l’Associació de Sommeliers. El respecte per la natura i el paisatge són un eix transversal que els ha permès obtenir la distinció de producció ecològica. Parlem amb Josep Serra sobre del moment actual i futur de La Vinyeta.

    Com creus que ha influït a les vostres vinyes en particular, i a la D.O. en general el canvi climàtic a la zona?

    El canvi climàtic ens afecta molt. Les temperatures són cada cop més elevades i les sequeres més prolongades. Els episodis extrems s’estan tornant més freqüents. Hem tingut alguns hiverns càlids que han activat les plantes i, tot seguit, gelades tardanes que han causat danys, per sort, localitzats. A l’estiu hem tingut temperatures extremes i un munt de nits tòrrides que han alterat el metabolisme de les plantes i han fet que el raïm maduri d’una forma desequilibrada. La falta d’aigua fa que els grans de raïm quedin deshidratats i alguns s’assequen. El canvi climàtic ens porta a collites més petites i molts reptes tant a la vinya com dins el celler.

    Quines solucions preveieu per al futur de la vinya i el vi?

    No tenim solucions màgiques i segurament el canvi climàtic ens obligui a fer grans canvis estructurals. La vinya anirà pujant de cota buscant temperatures més baixes, nits més fresques i més pluviometria. De moment, com que no ens podem deslocalitzar, plantem vinyes amb arrels vigoroses que busquen ràpidament l’aigua en profunditat. Triem varietats locals, més adaptades i que produeixen grans de raïm més grossos, menys sensibles a deshidratar-se.

    Tornem a recuperar les vinyes en vas, sense emparrar, que conserven millor la humitat i deixem la coberta d’herba entre les fileres de ceps que, contràriament al que pot semblar, ajuda a retenir l’aigua al sòl. Són petites mesures que ajuden però segurament no siguin suficients.

    Teniu pensada alguna novetat que es pugui explicar?

    Sí, sempre hi ha nous projectes a La Vinyeta! Volem fer una petita planta de compostatge entre vinyes. Actualment adobem la terra amb fems de les nostres ovelles i gallines i també de vaca d’alguna granja veïna. Amb una mica de temps es podrien transformar aquests fems en compost, un fertilitzant natural encara millor. Aquest compost podria incorporar les restes de poda de les vinyes, el xerigot que obtenim a la formatgeria i, fins i tot, la llana de les ovelles que ningú ens vol comprar. Seria una manera eficient i ecològica de retornar la vida a la terra. Ara per ara però estem topant amb la incomprensió de l’administració que ens demana unes mesures inabastables per a una petita explotació com la nostra.

    Quin vi de La Vinyeta ens recomanes per tastar-lo ja?

    Us recomano l’Heusss* Blanc, es tracta d’una edició del nostre blanc jove, un vi sense sulfits i ecològic. Són poques ampolles que elaborem amb el millor raïm, cosa que ens permet treballar d’una forma natural, sense conservants. És un bon vi per al planeta i també per a la salut per a les persones.

    El vostre celler ha fet una gran aposta per l’enoturisme. Com valores els seus resultats?

    Les visites, els tastos i les activitats entre vinyes són un punt important a La Vinyeta. Ens donen notorietat i ens ajuden a arribar a un públic al que potser no arribaríem amb el vi. No podríem entendre la nostra feina sense aquest component. Ens encanta rebre la gent i compartir amb ells el nostre dia a dia. Som un celler amb les portes sempre obertes. Ho portem a l’ADN.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

    Entrades relacionades

    Especial Vi de l'Empordà

    La Vinyeta: “un celler diferent que mai no es conforma”

    28 de Novembre de 20227 Vistes
    Especial Vi de l'Empordà

    Celler Martí Fabra: “La vinya empordanesa aposta cada cop més per la qualitat”

    28 de Juny de 20227 Vistes
    Especial Vi de l'Empordà

    Vinyes dels Aspres: “Creiem que falta més reconeixement a la qualitat dels nostres vins”

    27 de Juny de 20229 Vistes
    Cercar

    Revista Crae 377

    Revista Crae 377
    • Aj Santa Llogaia
    • Ajuntament Avinyonet
    • Ajuntament Vilabertran
    • Ajuntament Vilasacra
    • Ajuntament Armentera
    • Hotel Octavia
    • Restaurant Sa Gambina
    • Parquets Emporda
    • Estanc n8
    • Estanc n8
    • Retec SL
    • Assessoria Lloret
    • Mineralia
    • Matfi3
    • Mecanica Puig
    • Pinsos Casademont
    • Pere Ullastre
    • Vidres Empordà
    • Teo Jordà
    • ICAD
    • Taller Juanola
    • Empordalia
    • Tot Salons
    • Trull Boadella
    • Can Marti
    • Agencia Selles
    • Farmatural
    • Guia Restaurants
    • CRAE
    • CRAE
    • CRAE
    Contacte

    REVISTA CRAE
    C. Fossos 20
    (Cantonada C. Colom)
    17600 Figueres
    Alt Empordà, Girona

    T: 872 01 57 27
    M: 650 750 661

    info@revistacrae.cat

    Informació
    • Qui Som
    • Agenda Alt Empordà
    • Notícies
    • Contacte i situació
    • Revista Crae
    • Guia Restaurants
    • Política de Privacitat
    Facebook Twitter Instagram Pinterest
    • Política de Privacitat
    © 2023 CRAE REVISTA CRAE.

    Escriviu a sobre i premeu Intro per cercar. Premeu Esc per cancel·lar.