Cadaqués és el poble més oriental de la península ibèrica. El seu terme municipal ocupa la major part de la costa de llevant del massís de el cap de Creus. Aïllat per la muntanya del Puig de Pení i el Puig de Bufadors de la resta de l’Empordà, el poble pesquer de Cadaqués va viure de cara a la mar i pràcticament separat, per terra, de la resta de l’Empordà, fins a finals de segle XIX.
Per conèixer la història de Cadaqués cal visitar el casc antic i deixar-se perdre pels seus carrers costeruts i laberíntics. La vila, d’origen medieval i rodejada per una gran muralla, ocupava l’espai del que avui dia és el centre històric de Cadaqués.
A l’actualitat només es conserva un antic baluard que formava part de la muralla i que avui dia està integrat a l’Ajuntament. Passejant pel nucli antic el viatger podrà trepitjar l’antic paviment del poble, el rastell. Aquest tipus de paviment està fet amb pedres extretes de la vora del mar que han estat modelades pel vaivé de les onades. L’estret carrer des Call és el que conserva el paviment de rastell genuí del poble en més bon estat. Adopta forma d’espiga i té com a finalitat absorbir l’aigua i evitar que la gent rellisqui. Al punt més alt del casc antic és on es troba l’església de Santa Maria de Cadaqués. Des d’on tenim una bonica panoràmica del poble, de la badia de Cadaqués, des Cucurucuc i fins i tot del petit far de Cala Nans. El temple va ser començat a mitjans del segle XVI i és en gran part d’estil gòtic tardà. La part de la nau més propera al frontis és del segle XVII (1634-1640) i l’anomenada capella Fonda és dels segles XVII-XIX. En el frontis hi ha una porta d’arc de punt rodó i un rosetó. L’antiga església va ser destruïda pel famós pirata turc Barbarossa, que va assetjar la vila l’any 1543. Després d’aquests fets es va decidir que el nou temple es faria amb els diners dels pescadors que sortien a mar els dies prohibits. A l’interior de l’església hi ha un esplèndid retaule barroc de 23m d’alçada dedicat a la Mare de Déu de l’Esperança, un dels retaules barrocs de l’escola de Vic més interessants que es conserven. L’obra va ser dissenyada per Jacint Moretó i realitzada pels escultors Pau Costa i Joan Torres. Durant la guerra, el 1938, es va protegir el retaule i es va poder salvar. El 18 de desembre el poble sencer festeja la Festa Major d’hivern en honor a la Mare de Déu de l’Esperança, patrona de Cadaqués. Al voltants d l’11 dse setembre té lloca la festa d’estiu.
Qué veure?
-Far de cap de Creus
-Parc natural del cap de Creus
-Església de Santa Maria de Cadaqués
-Portlligat i casa museu de Salvador Dalí
-Museu de Cadaqués
On menjar?
Restaurant Sa Gambina- Tel.: .972 258 127
Restaurant Can Rafa 972 159 40
Restaurant Compartir Tel.:972 258 482
Restaurant Casa Anita Tel.:972 258 471
Restaurant Es Baluard Tel.:972 258 183
La Proposta…
Prop de Cadaqués i del cap de Creus, és recomanable visitar la cala de Portlligat on hi ha la casa museu de Salvador Dalí, única residència fixa de l’artista i la seva dona,Gala. Cal fer reserva prèvia per a la visita al telèfon 972 251 015
Ajuntament
Alcaldessa: Maria Pia Seriñana Torrents
Habitants: 2 712 hab. (2019)
Altitud: 23 msnm
Superfície: 25,73 km²
Codi Postal: 17488
Telèfon: 972 258 200