Cantallops

Cantallops es troba situat al vessant meridional de la serra de l’Albera, en una zona on la muntanya es dilueix en una plana forestal d’alzines sureres, alzines i roures. Actualment és un poblet de 300 habitants on la tranquil·litat, la tramuntana i el viu silenci de la natura són la normalitat.

El poble es va originar al voltant de l’antic castell de Cantallops, documentat des del segle XIII. Actualment només queden restes parcials, un fragment de la muralla i una única torre que, al segle XIX, fou reconvertida en campanar de l’església parroquial de Sant Esteve. D’aqueta se’n tenen notícies documentades des de l’any 1279 amb el nom d’ecclesia de Cantalupis, conserva part de l’estructura romànica (s. XI), però el s. XVIII s’hi afegiren capelles laterals.

També cal destacar les restes del monestir medieval de monges agustinianes de Sant Bartomeu de Bell-lloc, diversos masos del segle XIX, diversos molins fariners, les fonts de la Muntanya i els béns del patrimoni natural com són les basses, els estanys i els prats de dall, que conserven una rica, rara i protegida vegetació. A la banda nord del poble hi ha la muntanya de Requesens, en ple Paratge Natural d’Interès de l’Albera on es troben les restes del Castell de Requesens, d’origen medieval, reformat el 1899, elements preindustrials com forns de calç, desenes d’antigues carboneres, pous de neu i de glaç, diversos masos del segle XIX i una presa i una serradora de principis del segle XX. És precisament tota aquesta riquesa cultural i paisatgística que ha atret i inspirat al llarg del segle XX a diversos artistes que han nascut o han viscut a Cantallops, com ara el músic Eduard Toldrà.

La riquesa material de Cantallops s’ha basat en l’agricultura, sobretot de vinya i olivera, i la ramaderia, encara que, durant el segle XIX, la petita indústria del suro va ser molt important. Avui, el sector terciari ocupa la major part de l’economia local. Celebra la Festa Major l’agost

Qué veure?

– Castell de Requesens
– El mas de Bell-lloch
– Església de Sant Esteve
– Celler Vinya dels Aspres – Tel. 619 741 442
– Celler Masia Serra –  Tel.689 70 36 87

On menjar?

Restaurant Can Tomàs – Tel.:972 55 48 89
Societat la Concòrdia – Tel.:972 56 28 26
Restaurant Can Pau Cantallops – Tel.:972 55 48 81
Can Xiquet Hotel – Tel.:972 55 44 55
La Cantina -(Requesens) – Tel.:972 19 30 81
Tomas Burset Iglesias i família – Tel.:972 554 889

La Proposta…

A la visita al Celler Vinya dels Aspres, a Can Batlle, veurem una antiga casa pairal ja esmentada al segle XVII, on des de sempre s’hi havia fet vi i oli, i fins i tot taps de suro. A inicis del segle XX, la finca la menava Narcisa Vicens, una dona de gran personalitat,vídua de jove, que, alhora que dirigia l’escola local vetllava per l’explotació vitícola, ja aleshores prou important. Una de les seves filles, Maria Sobrepera, es va casar amb el cèlebre músic i compositor Eduard Toldrà, que estiu rere estiu impregnà Can Batlle de música i cultura.

 Ajuntament

Alcalde: Joan Sabartés Olivet
Habitants: 335 (2013)
Altitud: 200 msnm
Superfície: 19.6 km²
Codi Postal: 17708
Telèfon: 972 554 834