Selva de Mar

El terme municipal s’estén des de sota la muntanya de Sant Pere de Roda. Els límits del terme municipal són al nord amb El Port de La Selva, a l’est amb Cadaqués, al sud amb Roses i Palau-saverdera i a l’oest amb Llançà.

El poble es troba a uns 2 km. de la costa i no es visible des del mar. Aquesta situació es dona en moltes altres poblacions costaneres d’arreu de Catalunya que així es protegien dels atacs de la pirateria. En aquest paratge hi trobem una gran riquesa de paisatges, on es combinen l’essència del Mediterrani amb la verdor d’un paisatge molt singular, on la Serralada de Verdera s’alça, protegint aquesta població dels forts vents de tramuntana, la qual té uns cims destacables, Sant Salvador (671m.) i el Puig de Queralbs (621m.) amb el Pla d’Estar i el Mas Estela. D’aquestes muntanyes neix la riera de la Selva de la qual el camí de ronda ressegueix perpendicularment juntament amb la carretera fins arribar al mar, on es connecta amb el camí de ronda fins a Llançà.

A més, el terme municipal compta amb un important patrimoni arquitectònic que ens permet conèixer la història d’aquest indret, on cal destacar les esglésies de Sant Esteve i la capella de Sant Sebastià i antics camins de pedra seca que envolten la població. Tot i estar situat en una zona on es rep un gran volum de turisme durant l’estiu, és dels pocs indrets on encara es pot gaudir de la tranquil·litat i de la seva essència.

L’actual església parroquial de Sant Esteve de la Selva de Mar, es troba al mig de la vila, i és un edifici de grans proporcions, amb una nau amb capelles laterals i capçalera de planta semicircular. Durant la Guerra Civil Espanyola va servir de magatzem d’explosius i l’any1939, que fou volat, es va destruir tot el sector de migdia, amb la façana, el campanar i les primeres crugies de la nau, a més del retaule major, barroc. La nova façana es reconstruí a nivell de la part que havia quedat dreta, i ara hi ha una petita placeta davant del temple.

A l costat del cementiri, en el punt més alt del poble, es troba la capella de Sant Sebastià, que és una barreja de parròquia, castell i capella, amb sageteres, merlets i matacà. Tot i que el seu origen es situa l’any 974, com a donació del Comte d’Empúries a Sant Pere de Rodes, l’edifici va ser refet en estil romànic als segles XII-XIII i fortificat la XV-XV. L’augment de l’alçada dels murs, els merlets i les espitlleres li proporcionà el seu aspecte de castell. Entre les celebracions més tradicionals destaquen: la Festa Major, per Sant Esteve, el 3 d’agost; i pel gener la Festa Major d’hivern, dedicada a Sant Sebastià.

Qué veure?

– Museu del Trull de Can Rubiés Tel.: 972 38 72 28
– Torres de Defensa
– Castell de Sant Salvador o de Verdera
– Celler d’en Climent
– Les fonts dels Lledoners i de Mollor
– Església de sant Sebastià
– Celler Mas Estela – Tel.: 972 12 61 76

On menjar?

Bar Felip – Tel.: 621 20 46 18
Pizzeria Sol de Nit – Tel.: 972 12 64 04
Can Perleta Tasca Gallega – Tel.: 972 12 63 60
Stop Bar- Tel.: 675 11 91 69
Les Estones – Tel.: 621 24 18 22
Centre Cultural Les Escoles – Tel.: 972 38 70 16
El Celler de la Selva – 972 12 61 40

La Proposta…

La Font dels Lledoners: un dels racons més emblemàtics de la població. Antigament havia estat un abeurador per al bestiar. La Font dels Lledoners és famosa, a més, perquè forma part del paisatge poètic de Tomàs Garcés, escriptor arrelat a aquesta població des de la seva joventut. S’anomena la Font dels Lledoners pels arbres d’aquesta espècie que abans hi havia.i que no pogueren resistir la tramuntanada que assotà el país el desembre de l’any 1931 i els va tombar.. Encara queda un lledoner enfront de la font, però no tan vell ni de la talla dels desapareguts.

 Ajuntament

Alcalde: Joan Maria Roig
Habitants: 187 (2018)
Altitud: 48 msnm
Superfície: 7 km2
Codi Postal: 17489
Telèfon: 972 387 228
Web: http://www.selvamar.cat/

 7,686 visualitzacions totals,  1 vistes d’avui