La 7ª edició tindrà lloc el proper 6 de novembre i us animem a participar. Lidia Albert és la presidenta del Grup Iris, per tal de saber més detalls de la cursa d’enguany, ens hi adrecem per preguntar-li:
Qué és el Grup Iris? Quins varen ser el seus inicis?
Grup Iris és l’associació d’empordaneses afectades de càncer de mama que es va crear ara fa 9 anys i mig amb la finalitat de donar suport a totes aquelles persones que estiguessin vivint un procés de càncer de mama i als seus familiars. En els inicis era suport emocional entre nosaltres, a mesura que van anar treballant dur per aconseguir recursos vam poder començar a oferir teràpies per a les persones afectades i tallers oberts a la població per conscienciar d’hàbits saludables.
A hores d’ara, la crescuda que hem fet ha estat considerable ja estem arribant també a les escoles i instituts per traslladar la consciència d’aquesta malaltia a les generacions que van creixent. D’aquesta manera s’aconsegueix també treure el tabú creat anys enrere.
Actualment preparen per al 6 de novembre la organització de la 7ªCursa de la Dona de Figueres. Quina finalitat té aquest acte?
Aquest esdeveniment que aquest any fa 7 anys que portem a terme té dues vessants, que per nosaltres tenen la mateixa importància. La primera és donar-nos a conèixer per tal que tota la població sàpiga que existim i on som, per si algun dia ens necessiten, que tan de bo que no, i l’altra vessant és que s’ha convertit amb el motor econòmic de Grup Iris, la cursa ens nodreix dels recursos econòmics que necessitem per treballar durant tot l’any. Penseu que fins l’últim euro de benefici va revertit a Grup Iris, i s’utilitzen per intentar millorar la qualitat de vida de les persones afectades, a nivell de teràpies ( limfedema, fisioteràpia, fisioteràpia oncològica, podologia, psicoteràpia individual i grupal, ioga, txi-kung, acupuntura, etc..) i també a tallers d’alimentació saludable, que els obrim a tota la població per a conscienciar que una bona alimentació contribueix a millor salut, a tots nivells, no només per tema càncer. Important per a nosaltres poder fer donatius a la investigació, sempre ho fem a l’Idibgi, els nostres amics de Girona, que fan una gran tasca i també sempre que podem fem donatius a l’Hospital de Figueres per tal de millorar la qualitat de les persones ingressades amb temes materials. A banda, fem coixins del cor, que després de l’operadció amoroseix la zona afectada i el braç descansa més.
Quina repercussió social té?
Crec que la cursa ha esdevingut una de les activitats solidària, festiva, esportiva anuals més massiva de la ciutat de Figueres. Penseu que a banda de les persones inscrites, que com cada any confiem que seran moltes ( anys enrere abans de la covid havíem arribat a 5500 inscripcions) doncs a banda d’elles tenim al voltant de 400 persones voluntàries implicades al 100%. Més tots els acompanyants que també venen a l’esdeveniment. Ens podem trobar movent al voltant de 12.000 persones en un matí, i el més bo de tot això que l’ambient que es crea és extremadament empàtic, solidari, tothom ens mostra afecte i respecte, perquè tothom sap què ve a fer, venen a fer suport moral no només a nosaltres, venen pensant en aquella persona propera que ho va patir, ho està patint o conscients que malauradament pot ser que algu ho pateixi. Per tant, és indescriptible les tones i tones de solidaritat i emocions que s’uneixen aquell dia.
Volem fer un especial esment a tots els voluntaris, des del 1r a l’últim. Podem fer una cursa amb 8000 persones o amb 4000, però el que no podem és fer-la sense aquests meravellosos voluntaris que treballen com mai i sempre amb un somriure a la cara. Aquest any especialment a la penya Almogàvers els volem donar les gràcies perquè han acceptat el repte d’aconseguir tots els voluntaris pel circuit. Ens fa especial il·lusió la sinèrgia del càncer de mama amb el futbol, Perquè això no va de dones o d’homes, va de solidaritat i estimació cap a l’altra persona que en un moment de la vida s’ho passa malament.
Quin recorregut s’ha previst fer aquest any?
El recorregut és el mateix des del 1r any de cursa, entre altres coses per donar la menys feina possible a l’Ajuntament i policia local que sempre estan disposats a ajudar-nos incondicionalment.El recorregut és:Sortida c/ Nou, plaça Font lluminosa. Després ja enfilem: carrer Nou, Rambla Nova, Mare de Déu de Montserrat, Sant Pau, lateral esquerre rambla, Pujada del Castell, Avda Marignane, Medes, Avda, Perpinyà, Jonquera, Plaça Ajuntament, Peralada, Ample, Monturiol, Plaça Palmera, Caamaño, Nou, i Rutlla on està prevista l’arribada final. Aquest trajecte són els 5km de recorregut.
Com animaria a les dones i les empreses a participar o col·laborar enguany?
Animaria a tothom a participar en la forma que sigui, inscrivint-se amb dorsal i fent el circuit, a la fila zero apuntant-se de voluntari, perquè en necessitem molts , és poca estona , i els intentem tractar amb molt d’amor i reconeixement, etc. És un dia que el vivim com si fos un conte de fades, té una màgia especial, s’ha de viure. De debò. Per un matí deixem tots els problemes del dia a dia de banda i ens aïllem d’ells gaudint de tothom qui tenim al costat. Acabes parlant amb gent que ni coneixies i te n’adones que la humanitat s’uneix quan es necessari i que té un cor gegant. Després en acabar el dia a dia se’ns menja i tornem a les rutines, però de debò que a nosaltres aquest dia ens ha ensenyat que val la pena viure en aquest món. Som tots molt bona gent. En relació a animar a les empreses a col·laborar, sabem que són moments complicats, però el seu petit granet de sorra ens pot alimentar molts dies. Que és una bona causa i que a més a més nosaltres fem això per amor, som les primeres voluntàries tota la junta, ho fem perquè creiem en el projecte i hem decidit donar tot el temps que tenim a iris sense res a canvi. Amb la mirada d’il·lusió i d’esperança d’aquella persona que ha entrat per la porta d’iris amb un diagnòstic i se’n va sabent que no està sola , en tenim més que suficient.
A qué tenen predestinada la recaptació d’enguany?
Com ja he explicat abans, tots els beneficis van destinats a tots els projectes anuals cap a les persones afectades i als seus familiars, en forma de teràpies , tallers, i conferències. També destinem sempre una part a donatiu cap a la investigació d’aquesta malaltia, i ho fem amb els nostres amics de l’IDIBGI, de Girona.
Com es pot inscriure o col·laborar com a empresa o voluntari?
Podeu enviar un email a: contacte@grupiris.cat, un watsapp a: 633055757.
Ens posarem immediatament en contacte sigui pel que sigui. I ho agrairem enormement.
Vol afegir alguna cosa més?
Recordar que som el GRUP IRIS qui organitza la Cursa de la dona de Figueres, i que sempre la fem el 1r. diumenge de Novembre, per respectar les nostres companyes de Roses, que fa molts anys que la fan al setembre i a la qual també participem com a caminants, recordar que es pot venir caminant (que és la majoria de gent de totes les edats, des de recent nascudes, fins la persona més gran que la tenim amb 90 anys) es pot fer corrent, amb cadira de rodes, amb crosses, etc.. i que no donem premis espectaculars a la 1a d’arribar, perquè no volem competitivitat, sinó que premiem la participació fent sorteig de regals bons cedits per totes les empreses col·laboradores que tenim, i ho fem amb tots els dorsals inscrits.
Moltes gràcies per fer-nos costat un any més! I us convidem, si encara no ho heu fet, a INSCRIURE-US! Ens veiem el diumenge 6 de novembre.