Parlem amb l’alcaldessa de Port de la Selva sobre Tramuntanart
Com va sorgir la iniciativa de TramuntanArt i quina ha estat la seva evolució des dels seus inicis fins ara?
El TramuntanArt va ser una iniciativa de l’associació de comerciants i restauradors del poble, de manera conjunta amb en Carles Bros. En desaparèixer l’associació, va passar a fer-se’n càrrec l’ajuntament. La principal evolució que ha fet al llarg dels anys, és el canvi d’ubicació i de data. Ha passat de fer-se al passeig marítim a fer-se al passeig del Mil·lenari, més a recer de les inclemències del vent i pel que fa a la data, s’ha endarrerit a finals de juny i començament de juliol per tal d’aprofitar el volum de visitants que tenim al poble en començar la temporada alta.
Com creu que TramuntanArt ha contribuït al desenvolupament cultural del Port de la Selva?
Està clar que després de 12 edicions, aquest any anem per la tretzena, hem aconseguit, a pas de formiga, demostrar que al Port de la Selva, a més a més del nostre bonic entorn, sabem aprofitar l’empit de la tramuntana empordanesa per convertir-la en art. La majoria dels artistes participants tenen clar que les seves obres han de plasmar d’alguna manera, l’empremta d’aquest vent en les seves obres.
Quins criteris es fan servir per seleccionar els artistes que participen en el TramuntanArt?
El tret més important que tenim present a l’hora de fer la selecció d’artistes, és justament aquest tret del qual parlava. És molt important que les obres siguin instal·lacions que puguin arribar a tenir un cert moviment quan bufa la tramuntana. És ben segur que al llarg de la durada de la mostra, la tramuntana hi és present en més d’un dia i poder observar les obres, en canvi constant, és de les coses que més ens agraden i creiem que més agraden al públic visitant.
Quin suport reben d’altres institucions per organitzar TramuntanArt?
L’ajuntament n’és l’únic organitzador, a banda d’això, hem aconseguit al llarg dels anys algun patrocinador que aportant encara que sigui un petit gra de sorra, podem fer que la mostra tingui petites pinzellades diferents d’una edició a una altra.
Hi ha col·laboracions amb entitats culturals del poble?
Si, en alguna edició hi ha participat La Pedra d’Amarra, entitat que preserva la memòria històrica del nostre poble i cada any hi participa la gent gran del poble que fa taller de ceràmica i com no, la nostra escola.