Trull Ylla

Jaume Ylla, un dels actuals propietaris, explica que després de cinc generacions, conserven el mateix esperit i amor a fer bé les coses que els seus avantpassats. A la seva botiga es pot trobar des de l’oli amb DO de l’Empordà, olivada, sabons, vi, mel i altres productes ecològics. I si ho demanes, inclús et porten els productes a casa.

Quina és la història del vostre trull?
Les referències escrites més antigues de l’actual trull que hi ha a Cabanes es remunten al 26 de novembre de 1873, trobades en una llibreta on Andreu Brugat, avantpassat de la família, apuntava els quilos d’olives (abans anomenades «quildasde aceitunas») que li portaven els pagesos perquè produís oli. Així doncs, després de cinc generacions i amb més de 140anys d’experiència en el món de l’oli i essent el trull en actiu més antic de la zona és, en l’actualitat, un referent en el sector oleícola de l’Empordà. I com a curiositat et diré que l’àvia de l’expresident Jordi Pujol va néixer al trull.

Aquesta tradició i ofici artesà es manté en l’actualitat?
Conservem el mateix esperit i amor a fer bé les coses des de l’antiguitat. Les olives es recol·lecten i es molen el mateix dia. Un cop mòltes, cal batre i separar l’oli de la polpa, i un cop separat l’oli, es decanta. Des d’aquest moment pot ser conservat. El que sí que ha canviat són les eines per a la seva elaboració. La força humana o animal ha estat reemplaçada per l’electricitat, però pràcticament els gestos realitzats des de la recol·lecció del fruit fins al seu envàs, segueixen sent els mateixos.

Quines propietats té el vostre oli?
L’adjectiu ‘verge’, que s’atribueix a l’oli, vol dir que en el procés d’elaboració per extreure el suc a l’oliva només s´han utilitzat procediments mecànics. El nostre oli s’elabora amb olives de les varietats argudell, corivell, verdal i arbequina. Són olis transparents, molt agradables al paladar, molt gustosos i aromàtics. Lleugerament astringents amb una amargor i un picant en perfecte equilibri, d’afruitat intens, i una complexitat aromàtica notable.

Quina garantia ofereix la denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà?
La Denominació d’Origen Protegida Olide l’Empordà assegura la qualitat de l’oli d’oliva que es produeix en les dues comarques empordaneses i en alguns municipis del Pla de l’Estany i el Gironès. És una certificació impulsada pel departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya i avalada per l’esforç d’agricultors i trulls d’oli.

La vostra empresa està compromesa amb el medi ambient, quines mesures de reciclatge feu servir?
Som una empresa compromesa amb l’entorn, per això tenim una política de reciclatge respectuosa amb el medi ambient. Estem integrats dins un sistema de gestió sostenible d’envasos que cuida el medi ambient donant una segona vida als envasos. A més a més, utilitzem el pinyol de l’oliva per la calefacció i l’aigua calenta i així reduïm l’impacte negatiu de CO₂ al medi per què no gastem gasoil.

Quins productes es poden trobar a la vostra botiga a més a més de l’oli tradicional?
A la botiga del trull podreu trobar a més del nostre Oli de l’Empordà i la nostra olivada. També tenim altres productes empordanesos, com vi, olives, sabons fets a base d’oli d’oliva, productes ecològics, packsregal. Però el millor és que la gent visiti la nostra botiga per descobrir tot el que tenim. I si pel confinament no ho poden fer, que ningú es preocupi, perquè si ho demanen, inclús portem l’oli a casa.