El passat 2 d’octubre es va celebrar la Fira, que enguany celebrava la trentena edició i recuperava tot el seu esplendor
El primer diumenge d’octubre, a Ventalló, es va celebrar la Fira de l’Oli que enguany ha arribat a la seva trentena edició. Un esdeveniment que situa el poble com a referent de l’oli (i d’altres productes agroalimentaris) a la comarca, a la demarcació i al país. Les fires, a més, esdevenen elements de dinamització econòmica, social i cultural dels nostres pobles. I això ha estat ben evident a Ventalló des dels inicis de la fira i fins ara.
Amb una trentena de parades distribuïdes a l’entorn de la plaça de la Font i als carrers annexes, la fira arriba “en un moment d’impàs, perquè coincideix en que s’acaba una temporada i se n’obre una de nova. La temporada que es va acabar el 30 de setembre va ser realment complicada”, reconeixia l’alcaldessa de Ventalló, Mei Costa.
Els productors recordaven que primer vàrem tenir una forta secada durant els d’octubre de l’any passat. Això va fer que les olives maduressin més ràpid del que els tocava i no va haver la collita esperada. Ara resulta que la sequera també ens està afectant, tot i que l’olivera està preparada per viure aquestes situacions de falta d’aigua. Les pluges dels mesos d’agost i setembre van alleujar una mica la mica la situació, igualment que les que han caigut el que va d’octubre.
Després de dos anys de pandèmia, la Fira de l’Oli va recuperar l’acte institucional de la inauguració amb un parlament a càrrec de l’arqueòleg Joaquim Tremoleda, que va parlar de l’oli i l’olivera a les civilitzacions que ens han precedit i molt especialment de la seva penetració per Empúries i de les restes trobades al llarg dels segles. A Tremoleda el van acompanya, amb diferents parlaments, els diferents representants d’institucions com Jordi Vergés, del departament d’Acció Climàtica, Jordi Camps, de la Diputació de Girona, i Josep Maria Bernils, del Consell Comarcal de l’Alt Empordà.
La Fira coincideix amb la celebració de la Festa Major del poble, dedicada a Sant Miquel. Un dels actes complementaris va ser un tast de varietats d’olis a càrrec del periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós i preparat des del trull d’oli local. Durant la presentació, García va recordar que “l’oli és un aliment que va bé a tothom i forma part de la nostra cultura més ancestral. Val a dir que sempre l’hem tingut a la taula de casa i massa sovint el consumidor en general s’ha pensat que havia de ser una cosa barata. El gran consum es realitza a base de posar al mercat olis de baixa qualitat, però hem de tenir clar que la qualitat té un preu.