Naturàlia va començar amb la Lupe, naturòpata i empresària, coneguda pel seu assessorament i, en especial, per la teràpia floral de Bach. Ara, l’Ada i l’Iris s’han unit a l’equip. L’establiment, situat al carrer Col·legi 5 de Figueres, no només ofereix remeis naturals, sinó que ha ampliat els seus serveis i també els coneixements per a la millora de la salut dels seus clients.
D’on sorgeix l’interès en els productes naturals?
La meva àvia va començar fa més de 40 anys amb un herbolari a Lleida, quan encara no hi havia massa informació. El meu oncle es va posar malalt, i a través de la nutrició natural i el vegetarianisme, ell va millorar molt. Això va fer que ella s’unís a l’associació de vegetarians, s’apassionés amb aquest món i obrís una botiga. La meva mare ho va viure des de petita, sempre li havia agradat preocupar-se per la salut i com cuidar-se de manera més natural, i donava consells i orientava als coneguts. Quan la meva mare va venir a l’Empordà, al final també va obrir un herbolari al carrer Nou, Naturàlia, on va estar més de 25 anys. I, és clar, jo també m’he criat en aquesta cultura de cuidar-se i buscar temes naturals per mantenir el cos en equilibri. Amb la meva germana, que és fisioterapeuta i osteòpata, ens vam associar i vam obrir la botiga al carrer Col·legi, l’any 2018.
Què és exactament Naturàlia?
Es tracta d’un centre on, a més de tenir la botiga amb una variada oferta d’aliments secs naturals i biològics, plantes, remeis naturals i complements alimentaris, tractem la salut. Tenim tres sales. A dalt, disposem d’una gran sala al pis de dalt on fem classes de ioga, cursos i conferències de tècniques naturals d’alimentació saludable, tallers de sabó natural, entre altres activitats de divulgació. A baix, a més de la botiga, també tenim una sala on fem fisioteràpia i osteopatia, i una altra sala per a consultes de dietètica i nutrició. Tenim un postgrau en PNIE (Psiconeuroendocrinoinmunologia), a més de coneixements en fitoteràpies i maneres naturals de sanar el cos i reequilibrar-lo. La idea és ajudar a regular el cos cap al seu equilibri natural a través dels canvis d’hàbits alimentaris i d’estil de vida. .
Tan important és el producte exacte que consumim?
I tant! És molt important tenir en compte el que mengem. El cos, quan té algun problema, avisa amb molt temps, i a vegades no el sabem entendre. A la consulta es tracta de veure què menges, com ho menges i quan ho menges. Per exemple, els problemes articulars poden tenir molt a veure amb problemes digestius. Si el teu estómac no funciona bé, no fa bones digestions, no assimiles bé els nutrients, acidifiques el cos i ho pateix la teva articulació inflamant-se.
Així no es tracta de solucionar el problema, sinó de buscar-ne l’origen en l’alimentació.
Exacte. Saber què, com i quan mengen ajuda a aconsellar a la gent. Per a nosaltres, més que donar un producte per desinflamar l’articulació, volem analitzar bé com, què i quan mengen perquè el client no hagi d’estar-se medicant eternament o provocant que el problema esdevingui irreversible.