A Capmany, el comptador de la família de viticultors Arché Pagès va posar-se en marxa l’any 1894, el que vindrien a ser, avui dia, un total de cinc generacions prenent-hi part
Més d’un segle de vida de la família Arché Pagès, al cor de l’Empordà, que des d’inicis de 2004 comercien destacats vins, amb una personalitat molt singular, ben avalada i valorada especialment a la comarca, però també a Girona i, inclús, en terreny barceloní.
Bonfill Arché, persona que encapçala l’actualitat del celler, ens explica, durant l’elaboració dels vins d’aquest 2021 que, tot i un tenir un estiu amb molta sequera, finalment l’anyada ha estat prou <<productiva>>. “El celler compta amb una bona presència a tot l’Empordà. Arreu de Girona també tenim el nostre protagonisme i, en comarques barcelonines, cada vegada hi som més, tot i ser una fita complicada, per la gran quantitat de cellers de renom que hi ha. Sense tornar-nos bojos, l’exportació poc a poc es va consolidant en el nostre celler”.
I és que l’essència de tracte proper, amb la premissa del tu a tu i de la qualitat per sobre de la quantitat, és el valor que més els caracteritza. Per exemple, ho demostra la seva acollidora sala amb vistes espectaculars, amb l’objectiu d’oferir acurades explicacions en cadascun dels seus tasts. “Sempre expliquem que no som cap abeurador, sinó que ens agrada explicar bé cadascun dels nostres productes, de tu a tu, no necessitem grans i grans quantitats de públic ni moltes visites alhora per sentir-nos importants. Ens agrada compartir moments de calma en petit comitè per transmetre bé el que fem”, explica Arché.
La gama de Sàtirs, els Cartesius (amb el seu rosat, per exemple, premiat l’any 2019 com a Vinari de Bronze), el Bonfill i els seus Ulls de Serp són els seus productes estrella. Sobre com definir-se, Bonfill conclou amb la frase següent: “Sempre escoltem i tenim en compte qualsevol proposta que ens arriba d’amics, coneguts o de qualsevol persona externa, si bé sempre ens definim com un celler que produeix segons el que sentim en cada moment, any, època…”.
Sí, un privilegi, sentir-lo parlar, una vegada rere una altra. Llarga vida al bon vi i als històrics cellers de la DO Empordà.