Celler Arche Pages

Una tradició ben casada amb la modernitat per seguir procreant vins, com el nou Cartesius rosat, o l’Efervescent, distingit millor escumós ancestral. Arché Pagès també destaca per les seves interessants propostes d’enoturisme.

Viticultors des del 1894, la família Arché Pagès fa, així, més d’un segle que treballa tot estimant la vinya. En total, unes cinc generacions que elaboren vins propis de singular personalitat. “Per assolir vins amb certa distinció i aquesta personalitat que ens caracteritza és tot un repte. Quelcom que només s’aconsegueix amb un control absolut de tot el procés; de la poda fins a la verema, i del celler fins a l’embotellament”, explica en Bonfill. El secret: que de generació en generació s’ha pogut mantenir la mirada sensible i experta de la família.

La vinya, de 20 hectàrees, ubicada a Capmany, cultiva garnatxa negra, roja i blanca, carinyena, macabeu, syrah, cabernet sauvignon i merlot. La seva pràctica segueix sent, sobretot, el treball manual, amb màxima cura, estima i respecte pel medi. “Collim a mà i sense semal, amb una recol·lecció en caixes de només 12 kg. Això permet que el producte arribi al celler intacte i sa, destriat ja a la pròpia vinya. La verema es realitza en el moment en què cada varietat arriba al seu punt òptim de maduració”, ens expliquen, en referència al procés. Posteriorment, en l’elaboració, entra en joc maquinària d’última generació, atès que “la tradició mai ha d’estar renyida amb la modernitat”. D’alguna manera, doncs, defineixen el procés amb quatre grans etapes: emoció, sensibilitat, tècnica i cupatge.

Els vins més coneguts i preuats pels seus clients són: el Sàtirs blanc (2013), el Sàtirs rosat (2013), el Sàtirs negre (2009), el Cartesius blanc (2013), el Cartesius negre (2009) i, la novetat més recent i destacada, el Cartesius rosat. El Bonfill negre (2008) i els Ull de Serp macabeu blanc, garnatxa negra i carinyana també son els altres destacats, juntament amb el vi blanc moscat d’Alexandria i l’Efervescent, premiat com a millor escumós ancestral de Catalunya l’any 2019.

Quant a l’enoturisme, organitzen visites amb la possibilitat de conèixer l’entorn, el municipi i l’Albera, els seus elements històrics (dòlmens, castells…) i la resta de geografia que enllaça minuciosament el mar amb el pla i la muntanya. L’anomenada essència empordanesa. A més, Arché Pagès disposa d’una sala amb cabuda per a més de 22 persones, amb unes vistes espectaculars, un espai ideal per al tast de vins i per a dur-hi a terme altres reunions en grup.