Celler envoltat de vinyes i oliveres on es poden fer activitats diverses al voltant del món del vi (visites guiades, cursos de tast, celebració de convits, etc.), sempre amb el tracte directe dels propietaris.
A les 24 Ha de propietat es conreen diferents varietats de raïm: lledoner blanc, negre i roig, macabeu, xarel·lo, moscat, carinyena, cabernet sauvignon, merlot, sirà i cabernet franc amb que s’hi elaboren els seus vins blancs, rosats, negres i dolços. Amb le marques: Heus*, Llavors*, Puntiapart* i Sols*.
El celler es pot visitar, amb tast de vin inclós els dissabtes, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; i els diumenges i festius, de 10 a 14 h (per a altres dies, cal concertar visita)
Durada: 2 h
Capacitat: de 2 a 30 persones
contacte: 647 74 88 09 (Josep Serra)
http://www.lavinyeta.es/ca/experiencies
la Vinyeta disposa d’altres serveis com: allotjament, espai exterior de tast i sala de projecció d’audiovisuals. Recomanem a més dels seus vins, el ous ecològigs de les gallines ponedores que corren per les vinyes, els formatges ecològis elaborats amb el seu propi ramat o la mel que tamb´s’elabora al propi vinyar entre pins i oliveres.
La Vinyeta va rebre el 2017 el Premi Nacional d’Enoturisme.
Josep Serra és l’enòleg i director de la Vinyeta i volem saber la seva opinió del moment actual del vinyar empordanès.
Com veus el moment actual de la vinya empordanesa?
És un moment molt emocionant. En els darrers vint anys hem millorat la qualitat dels nostres vins de forma substancial. Crec que això és una realitat. Ara cal aprofundir en aquells trets únics que ens omplen d’identitat: les varietats tradicionals més exclusives, el cultiu de la vinya en vas i el manteniment de les vinyes velles. A més cal fer-ho assumint tots els reptes derivats del canvi
climàtic, la crisi energètica i l’escassetat de recursos. Sembla que arribem al cap de carrer d’un model caduc que ha sobrepassat tots els límits. La vinya catalana i l’empordanesa en particular crec que té el deure i l’oportunitat de liderar aquest canvi.
Qué hi falta? Qué sobra?
Falten energies renovables. Reivindico les plaques solars i els molins de vent. Això sí, disposats amb criteri i amb el consens del territori. Aposto per un model descentralitzat, penso que cada celler, cada habitatge o cada industria hauria d’explorar totes les vies per a assolir l’autosuficiència energètica. No és una quimera. Crec que a l’horitzó de la plana empordanesa li sobra la nau d’Amazon. Crec que cal generar riquesa i llocs de feina d’una altra manera.
Quins són el propers reptes del vostre celler?
El nostre principal repte és la sostenibilitat. Hem canviat alguns models d’ampolles per a què siguin més lleugeres, amb menys vidre i per tant més sostenibles però crec que encara podem millorar. Ens nodrim de plaques solars, depurem les nostres aigües brutes amb un sistema de llacunatge i treballem ecològicament però encara es pot fer molt més.
De tots els vins que elaboreu quin és el teu preferit?
És difícil de dir. No hi ha un fill millor que altre. Te’ls estimes tots amb les seves virtuts i les seves mancances. Cada any és diferent i determinades condicions afavoreixen un tipus de vins i no altres. A més que cada vi té el seu moment i el plaer que et dona també depèn de la companyia que tinguis. Una pregunta difícil de respondre.
Porteu alguna novetat a la Fira del vi d’enguany?
Portarem vins sense sulfits i ecològics però la principal novetat és que portarem altres productes que elaborem a La Vinyeta i també a Serraplà, el negoci familiar. Encara estem definint la proposta però de segur que no hi faltaran els formatges que elaborem a La Vinyeta ni els embotits que fem a casa. El vi es gaudeix més amb menjar!