Dia Dona

El 1975 les Nacions Unides varen declarar el dia 8 de març com a Dia Internacional de la Dona que, un parell d’anys més tard es va convertir en el Dia Internacional de la Dona i la Pau Internacional.

Malgrat que va ser als Estats Units en aquell on es troben els orígens de la commemoració, no seria El motiu de per què es va escollir la data del 8 de març fins al 1994 quan es va començar a celebrar de forma oficial.

El motiu de per què es va escollir la data del 8 de març té diferents versions però la més versemblant es remunta a mitjans del segle XIX, en plena revolució industrial.

El 8 de març del 1857, milers de treballadores tèxtils van decidir sortir als carrers de Nova York amb el lema “Pa i roses”per tal de  protestar per les míseres condicions laborals i reivindicar una retallada de l’horari i la fi del treball infantil. Aquella va ser una de les primeres manifestacions femenines per lluitar pels seus drets, i diferents moviments, successos i mobilitzacions, -com la vaga de les camiseres-, el 1909) es varen anant succeint a partir de llavors.

No obstant aixó, el capítol més sagnant de la lluita pels drets de la dona, es va produir el 25 de març del 1911, quan es va incendiar la fàbrica de camises Triangle Shirtwaist, de Nova York, en el qual varen morir un total de 123 dones i 23 homes van morir. La majoria eren joves immigrants d’entre 14 i 23 anys.

Les investigacions policials varen determinar que les treballadores i els seus companys no van poder escapar perquè els responsables de la fàbrica havien tancat totes les portes d’escales i de les sortides, una pràctica habitual llavors per evitar robatoris. Al no poder fugir, moltes de les treballadors van saltar al carrer des dels pisos vuitè, novè i desè de l’edifici. La majoria de les víctimes van morir per cremades, asfíxia, lesions per impacte contundent o una combinació d’aquestes causes. Aquest desastre industrial, va ser el més mortífer de la història de la ciutat,i va suposar la introducció de noves normes de seguretat i salut laboral als EUA.

El color morat

El color morat és el color representatiu del Dia de la Dona, i el que adopten les dones o els edificis com a signe de la reivindicació. Va ser el color que el 1908 utilitzaven les sufragistes angleses. Als 60 i els 70 les dones socialistes van escollir aquest color com a símbol de la lluita feminista i posteriorment se’l va associar a la jornada que se celebra cada 8 de març.

 84 total views,  2 views today